Durata de livrare: Livrare in 48 de ore.
Psyllium este o plantă din care se consumă doar învelișul seminței, datorită bogăției de fibre alimentare solubile şi insolubile, mucilagii și uleiuri pe care aceasta îl conține. Au efect depurativ, emolient și calmant, constituind și un pansament al mucoasei intestinale. Stimulează și normalizează tranzitul intestinal și încetinesc absorbția zaharului în sânge.
Taratele de psyllium in cosmetica
Te-ai gandit vreodata cat de mult poate sa depinda starea ta de bine zilnica de sanatatea intestinului tau? Da, stim, nu suna deloc poetic, dar hai sa ne imaginam impreuna doua dimineti diferite: una in care te simti usor si plin de energie, gata sa cuceresti lumea si alta in care ai o senzatie de greutate, de disconfort la nivelul stomacului si tot ce ai vrea ar fi sa te bagi inapoi in pat, in loc sa te indrepti catre job. Si cand te gandesti ca totul pleaca de la prozaica si banala vizita in locul acela in care pana si regele merge singur...
Suntem primii care o recunoastem: traim intr-o lume in care nu e mereu usor sa faci alegerile alimentare corecte. Ritmul accelerat cu care se misca toate uneori parca te ameteste si, in goana, nu mai stii ce sa alegi, de unde sa cumperi, cum sa te hranesti. Stii numai ca iti doresti sa te simti mai bine.
Ai auzit de matura colonului? Daca nu, iti spunem noi!
Astazi te invitam intr-o incursiune in lumea fibrelor, cele care sunt in masura sa contribuie seminificativ la cresterea nivelului bunastarii tale, prin continutul lor de nutrienti esentiali atat in procesul de detoxifiere a organismului, cat si in procesul de slabire. Dintre ele, taratele de psyllium sunt ultima descoperire in materie de alimente revolutionare pentru sanatate, supranumite si matura colonului.
Psyllium (Plantago psyllium) este o planta din familia patlaginei, cultivata mai ales in India, dar si in tari cum ar fi Spania sau Franta, o planta din care se consuma numai asa-zisul invelis al semintei, bogat in fibre alimentare solubile şi insolubile, mucilagii și uleiuri. Au efect depurativ, emolient si calmant, constituind in acelasi timp un pansament al mucoasei intestinale. Stimuleaza si normalizeaza tranzitul intestinal si incetinesc absorbtia zaharului in sange.
In medicina populara, taratele de psyllium sunt cunoscute in special datorita proprietatilor lor de accelerare a digestiei si imbunatatire a tranzitului intestinal, ceea ce inseamna, de fapt, sanatatae curata. In Egiptul Antic, taratele de psyllium erau folosite în tratarea inflamatiilor cailor urinare si nu numai.
In general consumul de fibre este benefic pentru buna functionare a organismului, iar taratele de psyllium reprezinta unele dintre cele mai importante in acest domeniu, dat fiind ca s-a descoperit ca ele contin de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, produs care era, pana nu demult, cel mai apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre. Ca sa iti faci o idee: 100 g psyllium contin circa 71 g de fibre solubile, in timp ce, in aceeasi cantitate de ovaz, gasim numai 5 g de fibre solubile.
Datorita continutului ridicat de fibre, taratele de psyllium pot fi de mare ajutor pentru cei care incearcă sa scada in greutate, persoanelor care incearca sa tina o dieta de slabire si nu reusesc sau au nevoie de un sprijin suplimentar. Nu, ele nu te vor indeprata de tentatii, din pacate! dar au alte beneficii. Consumate cu 30 de minute inainte de masa, impreuna cu un pahar de apa, taratele psyllium isi vor mari volumul in stomac, dand senzatia de satietate si astfel nu vei mai fi tentat sa consumi alimente in exces, dimpotriva, vei micsora cantitatea ingerata, ajungand, in timp, sa slabesti. Pe termen lung, stomacul largit si dilatat de excesele alimentare repetate va reajunge la dimensiunile sale sanatoase si senzatia de foame se va diminua in mod natural.
Datorita faptul ca induc o stare de satietate, nici pofta de mancare, care este cel mai mare dusman al tuturor dietelor de slabit, nu va mai fi aceeasi, ci mult diminuata, deci vei reusi sa iti tii mult mai usor sub control greutatea corporala. Vei constata ca te saturi cu mult mai putin si nu simti nevoia de mese la fel de imbelsugate.
Alimentele consumate vor reactiona in prezenta taratelor de Psyllium si digestia va fi mult mai usoara, in plus, ele ajuta la imbunatatirea miscarilor peristaltice ale stomacului si intestinului, antrenand in tranzit nu doar rezidurile alimentelor consumate recent, ci si cele de data mai indepartata, intrate in putrefactie si gata oricand sa provoace diverse infectii.
Fibrele de psyllium pot fi utile in special in timpul procesului de detoxifiere a organismului. Consumul regulat ajută la mentinerea tractului intestinal sanatos, iar organismul va beneficia de mai multă energie si isi va imbunatati capacitatea de absorbtie a diferitelor substante nutritive. De asemenea, elimina gazele, combate balonarea si ajuta la eliminarea substantelor toxice acumulate. In acest fel scade chiar si riscul cancerului de colon.
Din tabelul cu informatii nutritionale de mai jos poti vedea imediat nu doar faptul ca taratele de psyllium sunt extrem de sarace in calorii ci si, dimpotriva, foarte bogate in fibre, proprietati ce le transforma intr-un mare aliat al tuturor dietelor de slabire. Semintele de psyllium sunt si o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6. In plus, furnizeaza organismului tau o multime de minerale, printre care crom, magneziu, potasiu si zinc, plus cateva vitamine importante, cum sunt cele din complexul B si vitamina C.
In 100g de tarate de psyllium gasim:
Taratele de psyllium sunt potrivite si pentru dietele sarace in carbohidrati, pentru ca ele nu contin, asa cum se poate vedea mai sus, decat 0.1g carbohidrati la 100 de grame de tarate. De asemenea, sunt indicate in dietele hiperproteice, intrucat ajuta la digestie si combat constipatia care este, deseori, asociata cu acest tip de diete.
Este atestat stiintific faptul ca taratele de psyllium ajuta la reducerea nivelului glicemiei, intrucat au proprietatea de a intarzia absorbtia intestinala a zaharului si de a scadea nivelul insulinei după masă. Un studiu efectuat in anul 2005 si publicat in Journal of Ethnopharmacology (Volumul 2, 14 November 2005, paginile 202–207) atesta faptul ca, la cei 49 de pacienti inclusi intr-o cercetare intinsa pe parcursul a 8 saptamani, consumul de tarate de psyllium a imbunatatit semnificativ nivelul glicemic.
Un alt studiu, de aceasta data din anul 2008, publicat in Tratatul Phytomedicine (volum 15, paginile 153–159) ne vorbeste despre capacitatea taratelor de psyllium de a scadea nivelul colesterolului prin prevenirea absorbtiei lui de catre organism. 54 dintre cei 62 de pacienti inclusi in acest studiu au experiementat o scadere semnificativa a nivelului de colesterol dupa ce au consumat timp de 3 saptamani tarate de psyllium in mod regulat si constant.
Mai mult decat atat, psyllium contribuie la cresterea productiei de sucuri biliare, lucru care, la randul sau, ajuta la metabolizarea colesterolului din ficat si sange. Practic, daca ar trebui sa reducem toate beneficiile consumului de psyllium la numai trei cuvinte acestea ar fi: factor de echilibru.
Taratele de pasyllium au rolul de a ajuta la prevenirea si tratarea unei game largi de dezechilibre digestive, intrucat rolul lor este unul de reglare. Psyllium aduce echilibrul atat de necesar in colonul tau: calmeaza diareaa, absorbind lichidul in exces, combate constipatia, contribuind la miscarile peristaltice. Ca efect, reduce riscul aparitiei hemoroizilor si calmeaza manifestarile colonului iritabil, astfel incat este recomandat chiar inaintea sau imediat dupa interventiile chirugicale sau in cazul femeilor gravide care sufera de tulburari ale tranzitului intestinal din cauza sarcinii avansate.
Asa cum am spus si anterior, taratele de psyllium elimina gazele, combat balonarea si ajuta la eliminarea substantelor toxice acumulate. Ele actioneaza ca un fel de pansament dezinfectant pentru colonul tau, cam in acelasi fel cum produsele care impiedica formarea pietrei actioneaza asupra instalatiilor tale sanitare. Datorita cosumului de psyllium se regleaza tranzitul alimentelor in intestine si intreg organismul este detoxifiat. In acest fel scade riscul cancerului de colon sau de infectii.
Trebuie adaugat si faptul ca, date fiind benerficiile taratelor de psyllium, pretul la care ele sunt comercializate pe piata nu este deloc mare. le gasesti in magazinele care comercializaeaza produse naturiste sau la plafar.
Cantitatea zilnica recomandata este de o lingurita in 250 ml de apa sau chiar mai mult. Trebuie sa ai in vedere ca taratele de psyllium absorb o cantitate mare de lichid, asadar pot sa duca la deshidratare, daca nu sunt insotite de multa apa. Unele persoane le folosesc in sucuri naturale din fructe si legume, supe sau chiar lapte vegetal. Altele consuma tarate de psyllium cu iaurt sau le pun in compzitia biscuitilor pe care ii coc la cuptor sau altor tipuri de prajituri de tip vegan. Poti face cu ele si painici. Totusi, pentru a preveni orice posibile reactii adverse, se recomanda introducerea treptata in alimentatie a smeintelor de psyllium sau a preparatelor care le contin. Cantitatea zilnica poate fi impartita in mai multe portii si consumata in modalitati diferite, pana cand organismul se obisnuieste.
Care este cantitatea recomandata de tarate de psyllium?
Doza recomandata in mod normal este de maxim 1 lingura (2 lingurite) de tarate impreuna cu un pahar de 250 ml de apa. Spre deosebire de alte tipuri de seminte, psyllium trebuie baut imediat ce l-ai amestecat cu lichidul, pentru ca gelul rezultat din combinatie sa se formeze in stomac, si nu in paharul pe care il bei. In cazul in care organismul tau nu este obisnuit cu consumul de fibre sau cu dezintoxicarea, este recomandabil să se ajungă la dozajul corect treptat, pentru a evita efectele secundare, cum ar fi balonare, flatulenta si crampele stomacale.
Consuma, de exemplu, tarate de psyllium dimineata sau seara, adaugate in iaurt, in loc de mic dejun, sau in supa, pe post de cina.
In general, taratele de psyllium nu au contraindicatii majore, atata timp cat ele sunt consumate in limitele recomandate, cele de care am vorbit mai devreme, de 1 lingura pe zi pentru o persoana adulta. De asemenea, spre deosebire de alte tipuri de seminte, psyllium nu are contraindicatii la femeile insarcinate, fiind chiar recomandat celor care sufera de constipatie din cauza sarcinii.
Actiunea fibrelor din semintele de psyllium este una pur mecanica, practic organismul nu le asimileaza, insa profita din plin de beneficiile lor. Ele devin asadar un instrument pe drumul tau catre sanatate, intrucat sunt utilizate doar ca laxativ, fără nici un risc de dependenta sau toxicitate, nu produc efecte secundare vatamatoare, nici fiziologice, nici chimice.
Totusi, trebuie sa avem in vedere urmatoarele situatiii:
Asa cum spuneam mai intainte, taratele de psyllium se pot consuma atat impreuna cu un pahar mare de apa, cat si in sucuri de fructe si, de ce nu, in smoothie-uri delicioase si hranitoare. Reteta de smoothie cu tarate de psyllium pe care ti-o prezentam astazi este una cu ingrediente oricum benefice pentru organism, dar adaugand psyllium, vom adauga preparatului si calitati de imbunatatire a tranzitului intestinal si digestiei. Cat despre gust, el este unul intens si proaspat.
Ingrediente pentru Smoothie cu tarate de psyllium
Preparare reteta Smoothie cu tarate de psyllium
Se spala bine si se curata toate ingredientele, adica ananasul, radacina de ghimbir si morcovul si se taie bucati mici, in asa fel incat sa fie, ulterior, pasate mai usor in momentul in care le vei introduce in blender.
Se paseaza bine ingredientele in blender. In special radacina de ghimbir este destul de fibroasa, asa incat trebuie sa fie pasata cu atentie. Multe persoane o lasa la macerat, cu suc de lamaie, timp de cateva ore inainte de preparare.
Singurul mare secret al acestui smoothie cu tarate de psyllium este consumul imediat dupa preparare, pentru ca organismul tau sa beneficieze de toate substantele nutritive ale ingredientelor pe care le-ai amestecat.
Tarate de psyllium in loc de ou, in diferite preparate culinare
In cazul in care doresti sa pregatesti biscuiti sau alte deserturi delicioase si nu vrei sa folosesti oua, poti sa le inlocuiesti cu gelul din tarate de psyllium sau cu gelul din seminte de chia. Acesta are exact aceeasi proprietate ca si ouale: leaga ingredientele dintr-un preparat si da gust bun. Modul de pregatire este extrem de simplu: la o lingurita de tarate de psyllium adaugi o lingura de apa, le amesteci bine si apoi le lasi timp de un sfert de ora ca amestecul sa capete consistenta dorita. Dupa acest timp, nu iti ramane decat sa le adaugi celorlalte ingrediente din prajitura ta.
Pulberea din tarate de psyllium are proprietati miraculoase nu doar atunci cand este folosita intern, ci si pentru uz extern, in preparate cosmetice. Adaugata in apa fiarta si racita, se transforma intr-o masca cu proprietati antiinflamatoare, care ajuta la combaterea oboselii, acneei, intepaturilor de insecte sau arsurilor solare.
Prepara un gel din tarate de psyllium extact in acelasi mod in care pregatesti si preparatul pentru inlocuirea unui ou in bucatarie, adica o lingurita de tarate la o lingura de apa calduta sau o lingura de ulei de cocos. Lasa cateva minute sa se transforme in gel si aplica pe fata curata. Pastreaza masca timp de 20 de minute pe fata, dupa care clateste cu apa multa, fara a folosi sapun sau alte geluri de curatare.