Nigella sativa (Negrilica, chimen negru) este o plantă cu o largă răspândire în bazinul mediteranean şi amintită din antichitate pentru proprietăţile sale benefice. Uleiul seminţelor de negrilică conţine acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, uleiuri esenţiale, vitamine, aminoacizi, enzime şi săruri minerale, saponine şi nigellone (substanţe specifice plantei Nigella sativa, dintre care cea mai cunoscută și studiată este timoquinona).
Uleiul de negrilică este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului atât la copii, cât şi la adulţi. Prin componentele sale antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive, uleiul de negrilică este un supliment foarte util pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.
Mai mult decât atât, numeroase studii, atât de laborator, cât și clinice, arată că uleiul de negrilică, în special datorită conținutului de timoquinonă, are un efect antitumoral remarcabil, în foarte multe linii de cancer. Nu întâmplător, o afirmație din Coran spune despre semințele acestei plante că ele conțin un leac pentru orice boală.
Timoquinona este o substanță cu totul specială, care pe lângă efectele antioxidante are și efecte de remodelare epigenetică, efecte care se fac simțite mai ales asupra celulelor tumorale, cărora le declanșează apoptoza (moartea programată), prin restabilirea funcționalității lanțurilor de semnalizare implicate în acest proces.
Uzual, dozele așa-zis de întreținere, sunt de circa 3 ml ulei pe zi (3 lingurițe). În cazul bolilor grave, precum cancerul, doza necesară de substanțe active (inclusiv timoquinona), se obține din circa 25-30ml ulei, în mai multe doze, pe parcursul întregii zile.
Atenție! În cazul în care gustul este neplăcut, uleiul de negrilică poate fi amestecat cu suc de portocale, miere de albine, polen, tincturi din plante medicinale, după gust, și mai ales în funcție de care dintre cele enumerate mai sus sunt permise (în cazul în care suferiți de o afecțiune anume).
Atenție! Uzual, se găsesc spre comercializare trei sortimente relativ diferite de ulei de negrilică. Uneori, diferențele dintre ele sunt datorate tipului de extracție, alteori sunt datorate zonei din care a fost recoltată sămânța, iar alteori, din păcate, datorită amestecării cu alte tipuri de uleiuri (fiind astfel falsificat). Din păcate, utilizatorului final va primi totdeauna răspunsul că "uleiul este presat la rece si nefalsificat", și uneori chiar și importatorul nu are alte informații, falsurile fiind destul de greu de depistat, mai ales datorită dependenței culorii și aromei de zona în care a fost produsă sămânța.
Ca atare, urmărim să verificăm producătorii cu care lucrăm și, de aceea, vă putem garanta că, indiferent de culoarea sau aroma uleiului de negrilică pe care îl comercializăm, acesta este extras prin presare la rece. De altfel, extracția cu hexan se realizează doar de către producătorii foarte mari, instalațiile de recuperare fiind complexe și costisitoare. Producătorii de la care importăm sunt companii mici, cu metode de extracție simple și a căror metodă de extracție o verificăm la fața locului.