Pentru indepartarea pielitei vegetale, alunele padure sunt usor coapte.
Sunt bogate in vitamina E (ajuta la regenerarea tesuturilor, refac vasele de sange si vegheaza asupra sanatatii muschilor), vitamina B6 (ajuta metabolizarea proteinelor si absorbtia acestora) si nu in ultimul rand vitamina B1 (are grija de apetitul nostru si de rezervele de energie).
Alunele mai contin cantitati importante de proteine (esentiale pentru dezvoltarea celulelor din organism si inlocuirea celor distruse), fibre (stimuleaza tranzitul intestinal), fier (pentru globulele rosii din sange si activitatea enzimatica), calciu (pentru dinti si oase) si potasiu (regleaza balanta fluidelor din organism).
Nu contin colesterol si, ca restul soiurilor de oleaginoase, alunele mai contin fitochimicale, substante cu proprietati antioxidante ce confera protectie impotriva mai multor tipuri de boli.
12 alune constituie o portie, adica circa 30g. Cum sunt relativ bogate in grasimi, nu ar trebui sa manancati mai mult de trei portii pe saptamana, atunci cand sunteti la dieta. Cel mai bine ar fi sa inlocuiti alte grasimi din dieta cu alune, decat sa adaugati alunele regimului pe care il urmati.