Conținut:
Frunzele plantei Ginkgo biloba, fam Ginkgoaceae, conţin flavonoide, diterpene (ginkgolide A, B, C), sesquiterpene, proantocianidine, polizaharide, fitosteroli.
BENEFICII:
- suport al circulaţiei cerebrale şi periferice.
- ajută la menţinerea memoriei odată cu înaintarea în vârstă.
-susţine circulaţia sangvină la nivel cerebral şi periferic.
-susţine vasodilataţia arteriolară şi venoasă.
-contribuie la creşterea rezistenţei pereţilor vaselor sangvine şi la scăderea permeabilităţii acestora.
-susţine oxigenarea cerebrală, metabolismul celulelor nervoase, şi astfel susţine funcţiile cognitive (memorie şi concentrare).
-ajută la reducerea stărilor de oboseală şi surmenaj psiho-mental.
-antioxidant.
-contribuie la tonifierea pereţilor vasculari, la menţinerea sănătăţii şi integrităţii sistemului circulator.
-util pentru protejarea vascularizaţiei retiniene.
Mod de administrare: Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.
Durata de livrare: Livrare in 48 de ore.
Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.
Preparare: Peste o linguriţă plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă 10-15 minute acoperit, apoi se strecoară.
Contraindicatii:
GINGKO BILOBA, Arborele pagodelor (Ginkgoaceae)
Ginkgo biloba este descris ca „un remediu care era oferit membrilor curţii regale în stările de slăbire a facultăţilor mintale şi a corpului, cauzate de bătrâneţe”. (Materia Medica din China, Pen Tsao Ching, 1578.)
Orginile acestui arbore ne îndreaptă spre o epocă, care este greu se stabilit cu exactitate. Unii oameni de ştiinţă îi atribuie acestui copac o vechime de 300 milioane de ani.Conform legendei, strămoşii arborelui Ginkgo au ocupat pe o suprafaţă mare pământul încă înainte de apariţia saurienilor. O mare parte de specii de Ginkgo s-a retras spre Asia de est încă din cretacic. Aici cunoscutul arbore de Ginkgo a reuşit să supravieţuiască epocii glaciare. Biloba este un cuvânt compus, format din latinescul bis care înseamnă doi și loba care înseamnă lob, cu referire la forma divizată, crestată a frunzei. Se spun multe legende şi despre calităţile sale curative. Predecesorul din domeniul medical a fost China, unde începând din secolul al 11-lea au fost folosite în scopuri curative scoarţa, frunzele şi fructele acestui arbore.
Este un arbore care poate ajunge la înălțimea de 30m, cu coroana bogat ramificată. Frunzele sunt pețiolate, mari, cu neervuri ramificate. Florile sunt unisexuate iar frutul este fals, asemănător cu o drupă de culoare galbenă acoperit cu un strat ceros (pruină).
În scop terapeutic se folosesc frunzele (Ginkgo folium) iar în anii ’60 savanţii germani au descoperit că extractul de frunze obţinut prin metode speciale ajută la combaterea insuficienţei irigaţiei sangvine. Astăzi fiecare al 3-lea medicament de tratare a insuficienţei irigaţiei sangvine este un preparat bazat pe extract de arbore Ginkgo. Produsul vegetal este un vasoreglator al capilarelor, ameliorează irigația tisulară, activează metabolismul celular la nivel cerebral și stimulează circulația sanguină cerebrală. Datorită unei compoziții chimice complexe, formată din flavonoide, sescviterpene, ginkgolide, biflavone, taninuri și aminoacizi, frunzele de ginkgo biloba au proprietăți antioxidante puternice și luptă împotriva radicalilor liberi ce produc daune la nivelul organismului precum îmbătrînirea prematură, modificarea membranelor celulare și a structurii ADN. Produsele pe baza de Ginkgo nu trebuie sa lipsească din dieta de întreținere a persoanelor de vârsta a doua și a treia. Studiile clinice au demonstrat că o doză zilnică de extracte preparate din frunzele plantei în cantitate de 120-240 mg îmbunătățește simptomele asociate de insuficiența cerebrală, ca pierderea memoriei, stările depresive, acufenele. Prin metoda “dublu-orb” (doze de 150 mg luate 12 săptămâni zilnic), au fost demonstrate avantajele pe care le au produsele pe bază de extracte din frunzele de Ginkgo. Alte studii clinice au ajuns la concluzia că preparatele din această specie sunt foarte utile în stadiul incipient al bolii Alzheimer, întârziind dezvoltarea demenței senile.
Ginkgo se administrează sub formă de infuzie, tinctură, tablete, extracte (solide, lichide, standardizate- Egb 761) și nu prezintă interacțiuni sau contraindicații.