Un element component important al nucsoarei este miristicina, care are un efect puternic asupra creierului, fiind asemanator din punct de vedere chimic cu mescalina (din faimosul cactus peyote din Mexic). Nucsoara stimuleaza apetitul si este un remediu digestiv valoros pentru intoxicatiile alimentare, diaree si greata. In medicina ayurvedica este considerata foarte importanta pentru o piele stralucitoare. Se mai adauga la leacurile traditionale pentru insomnie, tuse si greata.
Beneficii ale nucșoarei măcinate
Deși este utilizată în mod uzual mai mult cu valoare condimentară decât terapeutică, nucșoara conține o paletă cuprinzătoare de compuși extraordinar de puternici, care contribuie la prevenirea unor afecțiuni sau boli, conferind sănătate întregului organism. Efectele benefice ale nucșoarei se datorează conținutului nutritiv bogat în vitamine, minerale și compuși organici, precum sunt uleiurile esențiale din compoziția nucșoarei.
Consumul de nucșoară conferă următoarele beneficii:
- sursă bogată de antioxidanți – nucșoara conține mai mulți antioxidanți esențiali pentru organism, inclusiv polifenoli, uleiuri esențiale și pigmenți antocianici (de exemplu, cianidina) care contribuie la prevenirea deteriorării celulare, protejând starea de sănătate a organismul, întărind sistemul imunitar și prevenind instalarea afecțiunilor cronice.
- acțiune antiinflamatoare – monoterpenele, sabinenele, precum și celelalte substanțe antioxidante cu rol antiinflamator din compoziția nucșoarei contribuie la reducerea inflamației, prevenind apariția bolilor cronice precum diabetul, artrita, afecțiunile cardiovasculare. Acțiunea antiinflamatoare are loc prin inhibarea anumitor enizme.
- afrodisiac tonic – susține funcțiile sexuale, crește libidoul.
- proprietăți antiseptice și antibacteriene – conform studiilor științifice, nucșoara distruge și împiedică dezvoltarea unor bacterii dăunătoare, precum E.coli și Streptococcus mutans.
- contribuie la bunăstarea digestivă – nucșoara este un remediu carminativ, eficient împotriva flatulenței și colicilor. Favorizează digestia și împiedică fermentația intestinală.
- reglează circulația sanguină și presiunea arterială
- hipocolesterolemiant – consumul de nucșoară contribuie la scăderea nivelului de colesterol.
- conferă un somn odihnitor – tratează insomnia, elimină stresul și oboseala.
- analgezic – uleiurile volatile din compoziția nucșoarei au efect antiinflamator, eliminând astfel durerile de mușchi, articulații, dinți, precum și orice alt tip de dureri.
- stimulează sistemul nervos – nucșoara susține funcțiile cognitive și previne afecțiunile neurodegenerative. Este un remediu eficient împotriva depresiei și anxietății, conferă o dipoziție emoțională pozitivă. Este un remediu adaptogen, cu efect atât stimulant, cât și sedativ, în funcție de nevoile organismului. Contribuie la recuperarea convalescenților și facilitează o capacitate de concentrare mult mai ridicată.
- detoxifiant – consumul de nucșoara facilitează eliminarea toxinelor în special de la nivelul ficatului, rinichilor și intestinelor datorită uleiurilor cu proprietăți antibacteriene din compoziția sa. Îndepărtează inclusiv bacteriile de la nivelul cavității bucale, ce sunt responsabile pentru respirația urât mirositoare. Din acest motiv, pastele de dinți ayurvedice au ulei esențial sau pulbere de nucșoară în compoziția lor, eugenolul din nucșoară contribuind la împrospătarea respirației și la eliminarea durerilor de dinți.
- conferă sănătate pielii – uleiul, dar și pulberea de nucșoară, mențin tonusul pielii, tratează punctele negre, porii înfundați și acneea.
In cantitati mari este toxica asa ca trebuie folosita cu moderatie in alimentatie.
Sfaturi practice:
In cazul unor intoxicatii alimentare grave, adaugati nucsoara la ceaiul de menta si beti o cana la fiecare patru ore.