Durata de livrare: Livrare in 48 de ore.
Uleiul de ricin este utilizat cu precădere în cosmetică și în industria farmaceutică, în scop medical, pentru tratarea unor afecțiuni diverse. Poate fi administrat atât intern, cât și extern.
Uleiul de ricin prezintă cel mai înalt grad de vâscozitate dintre toate uleiurile vegetale. Conține acizi grași precum:
Ricinul prezintă proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antihelmintice, antifungice, antioxidante, emoliente, hidratante, regenerante, expectorante, laxative, purgative.
Multiplele efecte benefice pe care uleiul de ricin le are asupra corpului uman sunt cunoscute de secole sau chiar de mii de ani. În Egipt, aceste virtuți au început să fie descoperite și puse în practică cu 6000 de ani în urmă, atunci când egiptenii au început să cultive ricinul, adăugând uleiul provenit din semințele sale în compoziția unor unguente și balsamuri protectoare.
Uleiul de ricin administrat extern este util într-o gamă largă de afecțiuni (vindecă eczmele, rănile, plăgile, ulcerațiile cutanate, reduce inflamațiile și durerile articulare, musculare) și contribuie, de asemenea, la menținerea sănătății părului, a pielii, a tenului, unghiilor, genelor. Administrat intern, combate constipația cronică, constipația acută, activează peristaltismul intestinal, elimină indigestiile şi tratează paraziții intestinali.
În toate aceste cazuri, se recomandă ungerea cu ulei de ricin a zonelor afectate și aplicarea unei bucăți de bumbac deasupra, pentru o perioadă de timp variabilă de la caz la caz. Se îndepărtează apoi uleiul cu apă călduță și săpun, în situațiile care permit aceasta.
O metodă simplă pentru a te convinge de efectele benefice ale uleiului de ricin asupra unghiilor este următoarea: în fiecare seară, înainte de culcare, aplică un strat de ulei de ricin pe unghii și cuticule. Dacă unghiile sunt date cu lac, mai întâi se îndepărtează lacul sau oja respectivă. Masează câteva minute până când uleiul începe să fie absorbit gradat. Acoperă mâinile cu mănuși de bumbac și lasă uleiul să acționeze peste noapte. Dimineața, poți spăla mâinile cu apă și săpun.
Reprezentanții sexului masculin se pot bucura și ei de beneficiile utilizării uleiului de ricin, atât în cazul părului, dar și pentru barbă. Fiind bogat în acizi grași, uleiul de ricin întărește firul de păr, accelerează creșterea acestuia, fiind alegerea perfectă pentru o barbă deasă, suplă, puternică.
Pentru aceasta, poți face o mască pentru creșterea bărbii din:
Toate aceste uleiuri stimulează creșterea firelor de păr. Adaugă toate ingredientele într-un bol și amestecă până când conținutul devine omogen. Aplică în palmă o anumită cantitate de produs, după care masează ușor loțiunea pe barba uscată. Lasă masca respectivă să acționeze timp de 30 minute, apoi clătește. Se poate aplica zilnic. După primele utilizări, barba va fi mai moale, mai deasă, iar dacă au existat mâncărimi, acestea vor dispărea.
Uleiul de ricin în uzul intern. Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin?
Administrat intern, uleiul de ricin are efecte mai ales în cazul constipației și paraziților intestinali.
Pentru tratarea constipației, este indicat să iei în fiecare dimineață câte o linguriță de ulei cu suc de portocale, pentru un gust mai bun. Este necesar ca această cură să nu dureze mai mult de 3 zile, întrucât uleiul de ricin are efect laxativ sau purgativ, în funcție de cantitate și durata administrării.
Pentru tratarea paraziților intestinali, administrarea uleiul de ricin se poate face în paralel cu consumul de semințe de dovleac. Dimineața, pe stomacul gol, se consumă 10-20 g de semințe de dovleac, apoi se poate ingera o lingură de ulei de ricin. Cura se poate urma timp de 7 zile.
De asemenea, poate fi utilizat intern și în cazul infecțiilor gastro-intestinale.
Semințele de ricin sunt toxice. Toxicitatea semințelor se datorează ricinei, o proteină toxică care poate conduce la aglutinarea globulelor roșii, cauzând moartea în urma consumului a doar câteva semințe de ricin. Din pricina toxicității este interzisă consumarea semințelor. Se recomandă ca ricinul să fie administrat doar în formule standardizate, preparate de laboratoare specializate, sub formă de ulei.
Prin intermediul procesului de extracție al uleiului, ricina este îndepărată și dezactivată. În cazul administrării plantei sub formă de ulei este importantă doar respectarea dozei recomandate de eticheta produsului sau de către medicul fitoterapeut.
Consumul uleiului de ricin este interzis pentru:
Intoxicația cu ulei de ricin prezintă anumite simptome specifice: