Imunitate - pentru sezonul rece si oameni fericiti

Imunitate - pentru sezonul rece si oameni fericiti

Un sistem imunitar puternic este ajutat de mai multi factori, printre care si alimentatia sanatoasa, soarele, aerul si apa curate, miscare, eliminarea sau reducerea factorilor care ne saboteaza sanatatea. Este important sa faci lucrurile care te ajuta sa fii puternic, dar e la fel de important sa te opresti din a face lucrurile care iti distrug sau iti impiedica starea de sanatate. Daca duci in spate un rucsac plin de caramizi o viata intreaga, atunci cand il dai jos iti spui: “Uite ce puternic sunt”.

Alimentatia trebuie sa fie una bazata pe plante, cu multe cruditati – vezi pe verdeata.com dieta II si lista cu alimente antiinflamatorii (incearca sa introduci in obiceiurile alimentare cat mai multe) si cea cu alimente inflamatorii (incearca sa elimini sau sa reduci cat mai multe). Frunzele verzi ar trebui sa fie zilnic in farfurie sau pahar, sub forma de suc, smoothie – la blender, salata, inclusiv preparate termic, chiar daca-si mai pierd din calitati. Cruciferele (broccoli, conopida, kale, gulie, varza), de asemenea, ar trebui sa devina o regula zilnica, fiindca au capacitatea de a activa enzimele de detoxifiere – preparate termic sau crude (de exemplu date pe razatoarea mica in salata). Recomand cu putere si microplantele, care sunt surse masive de nutrienti prinsi in cantitati mici.

Administrarea de medicamente, vaccinuri, antibiotice:
Inca din anii 2000 exista studii medicale care ne arata ca dupa o cura de antibiotice microbiomul intestinal e deranjat in functionalitate timp de 1,5 ani si dupa 5 zile de antibiotic dispar 9 specii de bacterii din ecosistemul nostru intern. [1]

Vaccinurile au ca ca efecte adverse o serie de tulburari digestive, printre care si scaune cu mucus, reflux, dureri abdominale, voma, diaree etc. iar banalele iboprofen (nurofen) si paracetamol (panadol etc.) pot provoca sangerari intestinale si rectale, diaree, ulcer, dispepsie, dureri abdominale etc. asa cum atesta Organizatia Mondiala a Sanatatii. [2]

Expunerea copilului din burta mamei la medicamente, nasterea naturala sau prin cezariana, antibioticele din prima parte a vietii – toti sunt factori care pot avea efect asupra sanatatii la varsta adulta. De exemplu, antibioticele administrate in primul an de viata cresc riscul de diabet de tip I, infectii, alergii, astm; administrarea repetata a antibioticelor intre 1-2 ani creste riscul de diabet de tip II etc. [3]

Un sistem imunitar puternic necesita o flora intestinala sanatoasa, pe care o putem cultiva prin hrana vie, cruda si cateva reguli de bun simt, ieftine si nu foarte greu de respectat. Mai ales cei cu probleme intestinale, dar si cei care doresc sa fie sanatosi ar trebui sa aiba in meniul zilnic urmatoarele:
- o radacina (morcov, sfecla, patrunjel, telina etc.) preparata oricum vrei – 2-3 linguri pe zi – hranesc bacteriile sanatoase din tractul intestinal.
- fructe si legume crude – macar 2 pe zi. Ar trebui sa le si mestecam bine, fiindca digestia incepe in gura. Cei care au probleme cu digestia fibrelor, ar trebui sa mestece foarte bine inainte de a inghiti, pentru ca in saliva avem o enzima care nu se regaseste in intestinele celor care au probleme cronice de digestie a cruditatilor

- alimente fermentate (nu in otet) – minim 1 furculita plina pe zi: varza si conopida murate, miso, kimchi etc.
- compot de mere (fara zahar) – minim 1-2 linguri pe zi. Merele, preferabil organice – mai ales in cazul celor cu probleme grave intestinale, se taie si se pun la fiert cu tot cu coaja si cu tot cu seminte. Se lasa 10 minute la fiert sau pana coaja devine sticloasa. Este momentul in care se elibereaza pectina. La acest compot se pot adauga scortisoara, cardamom, turmeric, anason stelat, cuisoare etc. – dupa toleranta si gust. Mierea, pentru cine doreste mai dulce, se adauga doar dupa ce nu mai e fierbinte.
Aceste cantitati sunt orientative pentru un adult. Copiilor le ajustati cantitatile. Totul se poate adapta in functie de preferinte, tolerante. Incepeti cu cantitati mici, gusturile se educa, exact ca si copiii.


Daca nu exista simptome care sa indice prezenta parazitilor, recomand deparazitare anuala. Detalii sunt pe verdeata.com, Remedii-Deparazitare. Parazitii pot da multe batai de cap sistemului imunitar, chiar daca nu apar in analizele de scaun. Soarele si statul afara ar trebui sa fie regula zilnica, desi stiu ca multi dintre noi ne petrecem viata intre patru pereti, dar platim si pret pentru asta. Nu am fost facuti si nu am evoluat in timp stand inauntru, ci in natura. Nu mai trebuie sa spun despre importanta apei curate. Una dintre variante poate fi apa de la robinet trecuta printr-un filtru cu carbune sau alte solutii potrivite fiecarei familii in parte. Nu recomand apa imbuteliata (desi o folosim si noi destul), fiindca plasticul expus la soare si la diferente de temperatura elibereaza toxine. Aerul pe care-l respiram nu prea este sub controlul nostru, dar putem incerca sa evadam din cand in cand la munte, la mare, in padure. Despre miscare cred ca nu e nevoie sa spun prea multe, ne da o stare de bine, elibereaza toxine si este absolut necesara. Celor care sunt intr-o stare mai putin buna de a face miscare, e bine sa inceapa macar cu 30 minute de mers pe jos in ritm cat de cat alert zilnic. In privinta radiatiilor electromagnetice, care ne pot afecta, ar fi bine oprim pe timp de noapte retelele wi-fi, sa nu ne construim case aproape de liniile de inalta tensiune, sa folosim putin sau deloc cuptorul cu microunde etc. Radiatiile electromagnetice pot sa aiba impact negativ asupra limfocitelor, anticorpilor, limfei, melatoninei, hemoglobinei, sufera membrana celulara, ADN-ul celular, mitocondriile. Acestea sunt rezultatele mai multor studii, printre care si cel al dr. Martin Pall - profesor emerit la Universitatea de Stat din Washington. [4]
 
Celor care nu le sunt suficiente cele de mai sus pentru a-si restabili sistemul imunitar, le recomand urmatoarele suplimente, in functie de varsta. Suplimentele le puteti adapta, elimina sau adauga, dupa cum cere situatia celui in cauza. Mai ales copiilor, care pot fi uneori mai dificili, li se pot administra cantitati mai mici decat cele recomandate, crescand apoi progresiv.

Pentru copii sub un an:

- Vitamina C alcalina – de la un praf pus pe sanul mamei care alapteaza sau in orice lichid pe care i-l puteti da, la 1 varf mic de cutit pe zi in orice, inclusiv in mancarica. Pentru detalii legate de vitamina C va rog sa cititi articolele de pe site, aici: https://www.verdeata.com/articole.
- Pentru cei deja diversificati, carora le puteti introduce turmeric in mancarica sau lichide – 1 varf mic de cutit pe zi. Turmericul este un foarte bun antiviral pe langa multe alte calitati pe care le are.
- Recomand cartea Cristelei Georgescu – 
“Diversificarea pur si simplu” .

- D3 dupa prospect, colecalciferol din lana de oaie sau licheni.

Pentru copii intre 1-3 ani:
- Vitamina C alcalina 1 varf mic de lingurita pe zi, de preferinta dat pe parcursul zilei, nu toata o data.
- Turmeric in orice 1 varf mic de cutit pe zi
- Regenerator si Detoxifiant – incepi cu un varf de lingurita din fiecare pe zi si cresti la o lingurita din fiecare pe zi
- Polen crud – incepi cu cateva granule si cresti la ½-1 lingurita pe zi
Daca crezi ca acestea nu sunt de ajuns, poti sa faci cure de 2-3 luni cu extract de coacaz negru si maces dupa prospect, propolis tinctura sau esenta 2 picaturi per kg corp pe zi, ulei de negrilica cateva picaturi de 3 ori pe zi.


Pentru copii peste 3 ani:
- Vitamina C alcalina ¼ - ½ lingurita pe zi, impartita preferabil in minim 2-3 administrari
- Turmeric un varf mic de lingurita pe zi
- Regenerator si Detoxifiant 1 lingurita din fiecare pe zi
- Polen crud 1-2 lingurite pe zi
Daca crezi ca acestea nu sunt suficiente, poti plusa cu: ashwagandha ½ lingurita pe zi, chaga ½ lingurita pe zi, propolis 2-3 pic per kg corp pe zi, ulei de negrilica ½ lingurita pe zi.

Pentru mamele care alapteaza:
- Vitamina C alcalina 1 lingurita pe zi, de preferat impartita in 2-3 administrari
- Turmeric ½-1 lingurita pe zi

- Regenerator si Detoxifiant 1-2 linguri pe zi din fiecare
- Daca crezi ca ai nevoie de mai mult, adauga si polen crud 1-2 linguri pe zi, Seleniu organic 2-3 pe zi, Ashwagandha 1 lingurita pe zi. Turmericul si ashwagandha ajuta si productia de lapte.
Pentru adulti, pe langa cele de la mamele care alapteaza, se mai pot folosi zinc organic sau coloidal, D3.

Alte alimente si suplimente care ajuta sistemul imunitar, cu care cei care doresc pot face cure de 1-2-3 luni sunt: seleniu organic, vitamina A naturala, vitamina E naturala, 84 minerale-Trace Minerals, argila, B-complex, fulgii de drojdie inactivi, ceai Imunoplant, ceai Ficat fericit, alge marine, ciupercile chinezesti – ganoderma, shiitake, maitake, reishi, uleiul de in presat la rece, uleiul din germeni de grau, Astragalus, Cordyceps, Antioxivita etc.

 


[1] Dr. Jason Hawrelak – New Frontier of the Microbiome;
https://www.microbiologyresearch.org/docserver/fulltext/micro/156/11/3216.pdf?expires=1604529030&id=id&accname=guest&checksum=AE5C230A174BDB04830F328C3CE55D7C
[2] http://www.vigiaccess.org/ – Baza de date a Organizatiei Mondiale a Sanatatii
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4831151/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780531/  

Consultați medicul înainte de a lua orice decizie în materie de sănătate. Acest site nu ține loc de diagnostic, tratament pentru vreo boală, infirmitate sau stare fizică. Orice formă de auto-tratament sau program alternativ de sănătate trebuie să implice acceptarea unui anume nivel de risc de către persoana în cauză, iar cine nu dorește, nu e cazul să o facă. Persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale trebuie să le obțină de la un medic.
Punctele de vedere formulate, sugestiile şi trimiterile pe care le conţine acest site se întemeiază pe experienţa mea şi sunt destinate în exclusivitate studiului şi cercetării individuale. Remediile, dietele și celelalte informații prezente pe acest site se referă la sănătate şi la vitalitate, nu la boală. Sunt tehnician nutriționist, nu medic. Dacă doriţi să aplicaţi informaţiile cuprinse în acest site pe propria persoană, nu imi asum răspunderea pentru hotărârile pe care le veţi lua, pentru acţiunile pe care le veţi întreprinde sau pentru consecinţele care decurg din acestea. Asumaţi-vă răspunderea pentru propria persoană. Veţi fi mult mai fericiţi. Autoeducaţi-vă. Pentru binele și sănătatea noastră, trebuie să știm că degeaba tratăm simptomele bolilor, ci trebuie căutată și eliminată cauza. Nimeni pe lumea asta nu ne cunoaște corpul și sentimentele mai bine decât noi înșine, iar vindecarea pornește din interior, nu din exterior.
Oana Buciuman - tehnician nutriționist

 

Suport clienti 8-16, LUNI-VINERI

0770378465 comenzi@verdeata.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!