- o radacina (morcov, sfecla, patrunjel, telina etc.) preparata oricum vrei – 2-3 linguri pe zi – hranesc bacteriile sanatoase din tractul intestinal.
- fructe si legume crude – macar 2 pe zi. Ar trebui sa le si mestecam bine, fiindca digestia incepe in gura. Cei care au probleme cu digestia fibrelor, ar trebui sa mestece foarte bine inainte de a inghiti, pentru ca in saliva avem o enzima care nu se regaseste in intestinele celor care au probleme cronice de digestie a cruditatilor
- alimente fermentate (nu in otet) – minim 1 furculita plina pe zi: varza si conopida murate, miso, kimchi etc.
- compot de mere (fara zahar) – minim 1-2 linguri pe zi. Merele, preferabil organice – mai ales in cazul celor cu probleme grave intestinale, se taie si se pun la fiert cu tot cu coaja si cu tot cu seminte. Se lasa 10 minute la fiert sau pana coaja devine sticloasa. Este momentul in care se elibereaza pectina. La acest compot se pot adauga scortisoara, cardamom, turmeric, anason stelat, cuisoare etc. – dupa toleranta si gust. Mierea, pentru cine doreste mai dulce, se adauga doar dupa ce nu mai e fierbinte.
Aceste cantitati sunt orientative pentru un adult. Copiilor le ajustati cantitatile. Totul se poate adapta in functie de preferinte, tolerante. Incepeti cu cantitati mici, gusturile se educa, exact ca si copiii.
Alimente bogate in l-glutamina, o substanta necesara refacerii peretelui intestinal
L-glutamina este cel mai abundent aminoacid liber din organismul nostru. Este sursa preferată de combustibil a intestinelor noastre, esențial în menținerea structurii și funcțiilor acestora. Glutamina are de asemenea rol în sistemul imunitar. Este benefică în prevenirea și tratarea sindromului imunodeficienței dobândite, dependență de alcool, reflux, gastroenterită, pancreatită, ulcer, efort fizic intens etc.
Dozajul glutaminei variază în limite largi în cadrul studiilor clinice, fiind între 1gram pe zi și 30 grame pe zi, chiar mai mult.
Alimentele vegetale care conțin l-glutamină: varză roșie și albă, broccoli, fasole, spanac, năut, nuci de toate felurile, pătrunjel, frunze (verde închis), mazăre, linte, sfeclă, sparanghel, kale, coriandru, oregano, microplantele de broccoli, varză, mazăre etc., varză murată și moare de pe varză, conopidă, supa vegană "de oase", tofu, leguminoasele in general etc.
Aceste alimente ar trebui să facă parte din dieta zilnică mai ales a celor cu alergii, astm, dermatite, psoriazis, vitiligo, alte boli de piele, toată gama de boli digestive, sportivi etc., adaptate fiecărui organism.
Și aveți în continuare o rețetă, benefică mai ales în bolile colonului: zilnic 200g de conopidă fiartă, o linguriță de turmeric si condimente, ierburi aromatice dupa plac și toleranță.
Supa vegana "de oase":
- alge wakame, ciuperci shiitake, ulei presat la rece de cocos, cânepă sau măsline, turmeric, spanac sau/și kale, ceapă roșie, usturoi, piper cayenne, ghimbir, legume: morcovi, varză roșie, ciuperci, țelină etc., coriandru, oregano, plus/minus alte ierburi aromatice, condimente, sare neiodată.
Se fierb toate cam o oră la foc mic. Se drege după gust.
Consultați medicul înainte de a lua orice decizie în materie de sănătate. Acest site nu ține loc de diagnostic, tratament pentru vreo boală, infirmitate sau stare fizică. Orice formă de auto-tratament sau program alternativ de sănătate trebuie să implice acceptarea unui anume nivel de risc de către persoana în cauză, iar cine nu dorește, nu e cazul să o facă. Persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale trebuie să le obțină de la un medic.
Punctele de vedere formulate, sugestiile şi trimiterile pe care le conţine acest site se întemeiază pe experienţa mea şi sunt destinate în exclusivitate studiului şi cercetării individuale. Remediile, dietele și celelalte informații prezente pe acest site se referă la sănătate şi la vitalitate, nu la boală. Sunt tehnician nutriționist, nu medic. Dacă doriţi să aplicaţi informaţiile cuprinse în acest site pe propria persoană, nu imi asum răspunderea pentru hotărârile pe care le veţi lua, pentru acţiunile pe care le veţi întreprinde sau pentru consecinţele care decurg din acestea. Asumaţi-vă răspunderea pentru propria persoană. Veţi fi mult mai fericiţi. Autoeducaţi-vă. Pentru binele și sănătatea noastră, trebuie să știm că degeaba tratăm simptomele bolilor, ci trebuie căutată și eliminată cauza. Nimeni pe lumea asta nu ne cunoaște corpul și sentimentele mai bine decât noi înșine, iar vindecarea pornește din interior, nu din exterior.
Oana Buciuman - tehnician nutriționist