Vitamina D

Vitamina D
Vitamina D, care de fapt e un hormon, a fost izolată pentru prima dată din uleiul de pește de ton în 1936 și sintetizată în 1952. Este un sterol prohormon pe care organismul îl produce, dat fiind lumina solară, din 7-dehidrocolesterol. Vitamina D 3 (C27H44O, colecalciferol) este forma pe care o producem noi și alte animale. O găsim în uleiul din ficat de pește, deși destul de ciudat deoarece peștele nu poate sintetiza vitamina D. Le obține din lanțul alimentar din algele planctonice, iar peștii mari din peștii mici.
Vitamina D 2 (C28H44O) este fabricată din ergosterol, nu colesterol și, în consecință, se numește ergocalciferol. Aceasta este forma care se găsește la plante și care este, de asemenea, creată de om prin iradierea ultravioletă a ergosterolului și care, de obicei, se adaugă în lapte și se găsește în majoritatea suplimentelor americane. Vitamina D3 este mai frecvent utilizată ca supliment în Europa. Ca o curiozitate, lichenul caribou (cladonia rangiferina) conține atât vitamina D2, cât și D3.
Deși D2 și D3 diferă de un singur atom de carbon, există dovezi că D3 este utilizat mai eficient de către pui și presupunem de către om.
Există două surse comerciale de vitamina D3 naturală: uleiul de ficat de pește și un ulei extras din lână de oaie. Dacă pe etichetă apare vitamina D3 (colecalciferol), este din ulei de lână de oaie. Acesta este considerat o sursă vegetariană (animalul nu este rănit, doar tuns), dar nu vegan. Dacă sursa este uleiul din ficat de pește, va fi pus în paranteză. Animalele pot obține vitamina D din linsul blănii lor.
Deficiența vitaminei D duce la o varietate mare de boli, dintre care multe nu au legătura cu oasele. Majoritatea oamenilor nu primesc suficientă vitamina D de la soare, din cauza stilului de viață, iar deficiența se agravează la vârstnici și obezi. În plus, există o mulțime de medicamente care interferează cu absorbția vitaminei D, precum cele pentru epilepsie, ulcer - cimetidina, corticosteroizi, fenitoină, heparina, medicamentele antituberculoză, rifampicina, ciclosporina și carbamazepinul etc.
Dovezile clinice arată că dozele zilnice recomandate, de la 200 la 600 UI / zi, sunt prea mici. De asemenea, limitele „tolerabile” sau „limita superioară sigură” (UL) de 1.000 până la 2.000 UI / zi sunt, de asemenea, prea scăzute și, în mare parte, nu sunt susținute de dovezi toxicologice. O recomandare cuprinsă între 1.000 și 4.000 UI/zi, din toate sursele, este justificată pentru marea majoritate a adulților sănătoși. Nivelurile terapeutice eficiente în caz de boală pot fi mult mai mari. Când se utilizează doze mari, se recomandă testarea și monitorizarea periodică. Studiile clinice arată că vitamina D administrată în doze mult mai mari dă rezultate foarte bune în cazurile de scleroză multiplă, sclerodermie, psoriazis, insuficiență cardiacă congestivă, hipertensiune arterială și diferite forme de cancer.
Evitarea excesivă a luminii solare și frica față de efectele secundare ale dozelor relativ mari de vitamina D nu fac decât să crească numărul cazurilor de rahitism și fracturi.
In mass-media sunt populare articolele despre hipervitaminoze. Cu toate că este un subiect care atrage, s-au raportat 19 cazuri în 1992 de supradoze la oameni care au băut timp de 2 ani lapte fortifiat cu vitamina D în loc de obișnuitele 400U.I, cu 230.000 U.I., de 575 de ori mai mult decât doza zilnică recomandată. Rezultatul este de fapt unul în favoarea vitaminei D, care arată că marja de eroare în privința dozării acestei vitamine este foarte mare.
Strategii de tratament și prevenție a deficitului de vitamina D ( pentru a atinge un nivel sanguin de 25(OH)D peste 30ng/ml.

Surse:
1. Dr. Andrew Saul - VITAMIN D: Deficiency, Diversity and Dosage by Andrew W. Saul
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3313753/
3. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: An Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30.
4. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, Chapter 7. National Academies Press, Washington, DC. 1999.
5. 10. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. Section 1. Chapter 3. Vitamin Deficiency, Dependency, And Toxicity. Vitamin D Toxicity. http://www.merck.com/pubs/mmanual/section1/chapter3/3e.htm
6. Glerup H, Mikkelsen K, Poulsen L, et al. Commonly recommended daily intake of vitamin D is not sufficient if sunlight exposure is limited. J Intern Med. 247:260-268. 2000.

Consultați medicul înainte de a lua orice decizie în materie de sănătate. Acest site nu ține loc de diagnostic, tratament pentru vreo boală, infirmitate sau stare fizică. Orice formă de auto-tratament sau program alternativ de sănătate trebuie să implice acceptarea unui anume nivel de risc de către persoana în cauză, iar cine nu dorește, nu e cazul să o facă. Persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale trebuie să le obțină de la un medic.
Punctele de vedere formulate, sugestiile şi trimiterile pe care le conţine acest site se întemeiază pe experienţa mea şi sunt destinate în exclusivitate studiului şi cercetării individuale. Remediile, dietele și celelalte informații prezente pe acest site se referă la sănătate şi la vitalitate, nu la boală. Sunt tehnician nutriționist, nu medic. Dacă doriţi să aplicaţi informaţiile cuprinse în acest site pe propria persoană, nu imi asum răspunderea pentru hotărârile pe care le veţi lua, pentru acţiunile pe care le veţi întreprinde sau pentru consecinţele care decurg din acestea. Asumaţi-vă răspunderea pentru propria persoană. Veţi fi mult mai fericiţi. Autoeducaţi-vă. Pentru binele și sănătatea noastră, trebuie să știm că degeaba tratăm simptomele bolilor, ci trebuie căutată și eliminată cauza. Nimeni pe lumea asta nu ne cunoaște corpul și sentimentele mai bine decât noi înșine, iar vindecarea pornește din interior, nu din exterior.
Oana Buciuman - tehnician nutriționist

Suport clienti 8-16, LUNI-VINERI

0770378465 comenzi@verdeata.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!