Chimenul negru (negrilică) este un aliment- remediu folosit din timpuri vechi. Conține timochinonă, acizi grași nesaturați (omega 6 și omega 9), proteine, fibre. Prezintă în compoziție minerale (calciu, magneziu, fosfor), vitaminele A, B, C și antioxidanți. Ajută la creșterea imunității întregului organism și susține digestia. Alte beneficii ale chimenului negru: acționează împotriva paraziților intestinali, reduce colesterolul, regenerează ficatul, are proprietăți antitumorale. Utilizarea chimenului negru este versatilă. Se consumă crud sau copt, ca atare. Este delicios presărat peste pâine, lipii și covrigi. Poate fi folosit pentru asezonarea brânzeturilor, a mâncărurilor din legume și a salatelor.
Valori nutriționale
Semințele de chimen negru sunt o sursă importantă de lipide sănătoase. Conțin în special acizi grași nesaturați (acid linoleic/omega 6 și acid oleic/omega 9), dar și saturați (acid palmitic, stearic) și fitosteroli. Aduc un aport consistent de fibre, proteine și aminoacizi în alimentație.
Sunt bogate în minerale (mangan, cupru, calciu, fier, fosfor, magneziu, zinc) și vitaminele A, B, C. Alți compuși importanți ai semințelor de negrilică sunt antioxidanții, uleiurile esențiale și principiile active (nigelona, timochinona, carvacrolul, t-anetol etc.).
Proprietățile și beneficiile chimenului negru
Chimenul negru are un profil nutrițional complex și multiple acțiuni terapeutice. Conform studiilor realizate, este eficient în cazul a peste 40 de afecțiuni (epilepsie, hipertensiune, astm, bronșită, diabet, cancer și altele). Acțiunile sale farmacologice se datorează proprietăților chimenului negru, acesta fiind:
- antioxidant, antiviral, antibacterian, antialergic, antitumoral, antihelmintic, carminativ, coleretic, digestiv, expectorant, imunostimulent, laxativ, nutritiv.
Iată care sunt câteva dintre avantajele consumului de negrilică:
- acțiune antioxidantă – principiile active din chimenul negru (timochinona, carvacrolul, t-anetolul și 4-terpineolul) sunt compuși cu proprietăți antioxidante eficiente, care au rolul de a neutraliza efectul nociv al radicalilor liberi și de a preveni deteriorarea celulară. Antioxidanții protejează organismul împotriva unor afecțiuni cronice (cancer, diabet, afecțiuni cardiovasculare, obezitate) și neurodegenerative (Alzheimer, demență, Parkinson). În același timp, încetinesc procesele de îmbătrânire.
- susține digestia – semințele de negrilică sunt benefice pentru digestie și sistemul digestiv. Au proprietăți carminative și antispastice. Calmează durerile stomacale și spasmele, ajută la eliminarea gazelor din stomac și intestine. În plus, ajută la eliminarea viermilor intestinali.
- întărește sistemul imunitar – prin conținutul său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, semințele de chimen negru susțin sistemul imuntar și țin la distanță gripele, răcelile, îmbolnăvirile de tot felul.
- scade nivelul colesterolului – studiile au arătat că atât semințele, cât și uleiul de chimen negru sunt asociate cu scăderi semnificative ale colesterolului „rău” (LDL), colesterolului total și trigliceridelor. Dintre cele două, doar semințele de chimen au acționat în sensul creșterii colesterolului bun (HDL).
- proprietăți anticancerigene – prin conținutul bogat în antioxidanți, negrilica ajută la neutralizarea radicalilor liberi care pot conduce la dezvoltarea unor afecțiuni cum este și cancerul. S-a observat că timochinona (principiu activ al chimenului negru) are capacitatea de a induce moartea celulelor canceroase (apoptoza). Rezultatele studiilor au arătat efecte benefice ale timochinonei în cazul mai multor tipuri de cancer: leucemie, cancer la sân, cancer pancreatic, cancer la plămâni, cancer de prostată, de piele și de colon.
- contribuie la eliminarea bacteriilor – chimenul negru ajută la eliminarea bacteriilor (inclusiv a celor rezistente la antibiotice) și tratează infecțiile. Un studiu a arătat eficiența chimenului negru în cazul stafilococului auriu rezistent la meticilină.
- ameliorează inflamațiile – chimenul negru prezintă proprietăți antiinflamatorii importante, care se datorează în special timochinonei. S-a observat faptul că negrilica are capacitatea de a reduce markerii specifici inflamației, în special în cazul artritei reumatoide și cancerului pancreatic.
- protejează sănătatea ficatului – părintele medicinii, Hipocrate, considera chimenul negru un remediu eficient pentru bolile de ficat și dereglările metabolice. Compușii esențiali din semințele de chimen negru protejează ficatul de acumulările de toxine, prin îmbunătățirea metabolismului și procesarea nutrienților și mineralelor esențiale pentru sănătate. Susține buna funcționare a ficatului și ajută la prevenirea și vindecarea afecțiunilor hepatice.
- reglează nivelul glicemiei – mai multe studii au evidențiat efectele hipoglicemiante și de reducere a rezistenței la insulină, ale chimenului negru. Administrarea de negrilică menține glicemia în parametri optimi, prevenind apariția simptomelor neplăcute cauzate de un nivel ridicat al zahărului în sânge. Aceste simptome pot fi: senzația de sete intensă, pierdere în greutate neintenționată, oboseală, dificultăți de concentrare. Pe termen lung, glicemia ridicată poate conduce chiar la leziuni ale nervilor, deteriorarea vederii, vindecarea lentă a rănilor.
- ajută la prevenirea ulcerului gastric – chimenul negru poate proteja mucoasa stomacului de secrețiile stomacale acide, prevenind apariția ulcerului.
Contraindicații și precauții
Consumat în cantități uzuale, chimenul negru are o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu prezintă contraindicații. Administrate în doze mari, semințele de negrilică pot prezenta un risc de toxicitate. Din acest motiv, dacă dorești să folosești semințele de negrilică drept supliment sau adjuvant în cazul unor afecțiuni diverse, recomandăm consultarea medicului înainte de administrarea regulată, în cadrul unor cure.
Chimenul negru nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu afecțiuni autoimune și celor care urmează tratamente pentru tulburări de coagulare a sângelui. În toate cazurile de mai sus, precum și în situaţia unor afecțiuni grave și a urmării unor tratamente alopate, solicitaţi opinia medicului înainte de administrarea regulată a semințelor de chimen negru.