Enurezisul (incontinenta urinara) e o problema care poate aparea la cca 20% din copiii de 7 ani si 4% pana in 10 ani.
Cauze posibile
In multe cazuri, enuresisul poate fi provocat de alergii alimentare, cele mai comune fiind la lactate, ciocolata, ou, porumb, grau, porc, rosii, pui, ceapa, dar si altele despre care stiti sau le banuiti. O alta cauza posibila este propionatul de calciu, care este un conservant folosit in paine si in produse de panificatie. Aditivii alimentari: arome, coloranti, conservanti ar trebui evitati complet, mai ales in cazul copiilor care sufera si de rinita, migrene, hiperactivitate, oboseala cronica.
Mecanismul prin care alergiile ar putea cauza enurezis este inflamatia interna care duce la inflamarea vezicii (edem in peretele vezicii urinare, rezultand reducerea elasticitatii, capacitatii, constientizarii), spasme ale vezicii datorate iritatiei muschilor netezi; si edemul sau inflamatia sfincterului - dificultatea mentinerii continentei.
Alta cauza posibila poate fi deficitul de acizi grasi (in special omega 3), care poate duce si la sete excesiva, incontinenta fecala, probleme de comportament. La administrarea a 30 grame de ulei de in presat la rece pe zi unui copil de 10 ani, i s-au ameliorat toate aceste simptome si enurezisul a incetat complet in 3 zile de la inceperea administrarii.
Un alt studiu arata ca suplimentarea de vitamina D (D3 de 1000 U.I. 1 pe zi) singura sau impreuna cu suplimentarea de omega 3, a vindecat enurezisul in cazul a 45% din copiii care au luat parte la studiu.
Remedii
- o alimentatie preponderent antiinflamatorie, bogata in fructe, legume, frunze verzi crude
- excluderea din alimentatie a aditivilor alimentari: conservanti, coloranti, arome, monoglutamat de sodiu si alti potentiatori de gust etc.
- reducerea sau eliminarea zaharului, lactatelor, fainii albe si a fainoaselor
- vitamina C alcalina in functie de varsta si de toleranta intestinala
- turmeric pulbere, preferabil bio, organic, zilnic in orice (orez, supa, limonada, ceai etc.)
- ulei de in presat la rece
- aport de seminte de in macinate, canepa, negrilica, nuci, migdale etc. - surse bogate in omega 3
- Detoxifiant - sursa de omega 3 si antiinflamator, alcalinizant
- D3, precum si floarea-soarelui - seminte crude, microplante zilnic
- seara inainte de culcare, se lasa in cada de baie apa, la inceput calda mai inspre rece, pe urma in fiecare seara tot mai rece, cat suporta copilul, pana la nivelul genunchilor. Il puneti sa umble ca si barza dintr-un capat in altul, cateva minute in fiecare seara, timp de vreo 2-3 saptamani.
Bibliografie:
1. Effect of vitamin D and omega-3 on nocturnal enuresis of 7-15-year-old children, E Rahmani, M H Eftekhari, M H Fallahzadeh, M Fararouei, S J Massoumi, 2018.
2. Bray GW. Enuresis of allergic origin. Arch Dis Child 1931.
3. Dengate S, Ruben A. Controlled Trial of cumulative behavioural effects of a common bread preservative. Journal PediatricChild Health 2002.
4. Salzman LK. Allergy testing, psycological assessment and dietary treatment of the hyperactive child syndrome. Med J Aust 1976.
5. Galland L. Increased requirements for essential fatty acid in atopic individuals: a review with clinical descriptions. J Am Coll Nutr 1986.