Reducerea saptamanii - produsele VIVANATURA (pasta de dinti, gel de duș, creme de față etc.)

Toxine, boli si cancer

Toxine, boli si cancer

Am scris acest articol pentru a ne da seama de dimensiunea la care suntem intoxicati zilnic, chiar daca avem impresia falsa ca traim intr-un mediu relativ sanatos. Poate reusim sa ne ferim macar copiii, sa identificam posibile cauze la care nu ne-am gandit pana acum pentru alergii si alte probleme de sanatate, sa facem alegeri constiente macar in privinta lucrurilor care ne stau in putere. Aici am acoperit doar o mica parte din oceanul de toxine in care ne scaldam. Va invit sa nu va limitati la ceea ce am scris eu aici, ci sa va extindeti cercetarea si sa faceti alegeri constiente.

                                                                                                                

Industria chimica a produs cca 80.000-130.000 de substante chimice pe parcursul a 130 de ani.  Aceste chimicale ar trebui testate timp de minim 15 ani pentru a afla efectul lor asupra sistemelor reproductiv, sanguin, respirator, digestiv etc. Guvernele si autoritatile in general nu au atatea ore in zi ca sa faca acest lucru, iar industria chimica se auto reglementeaza, pe ideea responsabilitatii in cazul in care ceva merge prost sau se dovedeste ca vreo substanta chimica e nociva. Exemple in acest sens avem nenumarate, de la recomandarea tigarilor de catre medici prin anii ‘50, la talidomida prescrisa in cazurile de greata gravidelor prin anii ’50-60’ si care a distrus vietile a cel putin 100.000 de copii, in urma aprobarii medicamentului si la recomandarea medicilor; la folosirea pe scara larga a DDT, PCP etc., substante care s-au confirmat a fi carcinogene si ca urmare unele s-au interzis, altele s-au redus sau se folosesc in continuare. Si lista continua.

Suntem expusi zilnic la peste 60.000 de substante chimice in imediata apropiere. Dintre acestea, 4000-6000 sunt potential carcinogene – vopseluri, coloranti pentru textile, piele, covoare, lemn, cosmetice, unele alimente, cearsafuri, canapele, saltele, mobila, substantele si vaporii din masinile de spalat vase etc.

Alimentele reprezinta o sursa bogata de insecticide, pesticide, nitriti, nitrati, nitrozamine. 60% din ingrasaminte, 90% din fungicide si 50% din insecticide cauzeaza cancer. Ca si paranteza, in produsele animale se concentreaza o cantitate mai mare de chimicale decat in plante, prin acumularea din hrana, apa, aer, sol si tratamente medicamentoase.

Presupusele limite de siguranta pentru aceste chimicale sunt pur si simplu compromisuri politice intre cerintele de sanatate, ecologice si posibilitatile tehnice, constrangerile financiare, economice si reprezentantii politici. Aceste reglementari nu au nimic de-a face cu patogenicitatea individuala a fiecarei substante puse pe piata, sa nu ne imbatam cu apa rece.

Este responsabilitatea fiecaruia dintre noi in a limita toxinele la care ne expunem (atat cat e posibil), fara a ne baza pe autoritati. O sa incerc mai jos sa amintesc cateva dintre aceste substante, pe baza studiilor existente, impreuna cu principalele efecte nocive dovedite pana acum de catre oamenii de stiinta.


Carcinogeni:

Amine – au o raspandire mare in mediu, cuprind si nitrozaminele. Surse: carne si derivate prelucrate cu azotati si azotiti, bauturi nealcoolice, bere, faina, branzeturi etc., ingrasamintele pentru sol, tratamentele termice ale alimentelor la temperaturi ridicate – in special prajire, frigere. In 2018 s-au gasit reziduuri de nitrozamine (dovedite carcinogene) in unele medicamente (sartani) care se prescriu pentru hipertensiune, TBC, inima, rinichi.

DDT – xeno-estrogen. Poate forta celulele mamare sa se divida, rezultand cancer de san. Este insecticid, pesticid, are legatura cu cazurile de poliomielita si alte tulburari ale sistemului nervos. Chiar daca e interzis in prezent, nu este biodegradabil, se gaseste in sol si la 50 de ani dupa utilizare.

PCB – in vopseluri, ciment, PVC, cabluri electrice, lacuri de parchet, solutii antistatice, hidroizolatii, solutii de impermeabilizare, gudroane, solutii de etansare a tancurilor de apa, pigmenti, cerneluri etc. Se estimeaza ca s-au produs 1.5 milioane de tone. Produce afectiuni ale pielii, hormonale, hepatice, leziuni ale ochilor, cancer de san, uter, cervical, anemii, are efecte mutagene.

DEA (diethanolamina) – in cremele de pantofi, solutii de curatat parchet si podele, solutii ignifuge. Daca se combina cu nitrati, rezulta nitrozamine.

Dioxina - rezulta din arderea deseurilor, industrie, din peste, este depusa in grasime. Perioada de injumatatire in organismul uman este de 7-11 ani. Este omniprezenta, toti avem un oarecare nivel in organism. Ficatul de peste este un aliment de evitat, datorita continutului mare de dioxina, de asemenea grasimile animale, carnea si lactatele, apa in sticle de plastic.

Formaldehida – in cosmetice, in special in lacul de unghii. Se ascunde dupa mai multe denumiri: imidazolidinyl Urea, Bronidox, 5-Brom-5-Nitro=1,3 Dioxane, Diazolidyny-Urea, DMDM-Hydantoin. Ftalatii din lacul de unghii ajunge in singe in 3-5 minute de la aplicare. Copiii ai caror mame au cantitati mari de ftalati in urina au IQ-ul mai mic cu 7 puncte. Ftalatii distrug neurogeneza. Se regasesc si in cosmetice si plastic.

Coafezele si cei care lucreaza in saloanele de coafura au un risc de 60 de ori mai mare de a dezvolta cancer in regiunea capului. Pentru cei care lucreaza in domeniul manichiurii-pedichiurii riscul de a avea o tumora pe creier este de 8 ori mai mare.

Combinatia de metale grele si pesticide duce la distrugerea mitocondriei, care este fabrica de energie a celulei, printre multe altele.

SLS – sodium laureth sulphat. Este un ingredient destinat inlaturarii uleiurilor naturale, omniprezent in produsele de ingijire corporala: gel de dus, sampon, sapun, pasta de dinti, crema de ras etc. Un singur contact cu SLS – de exemplu spalarea parului cu sampon care contine SLS, creste cantitatea de carcinogeni din corp. SLS este mai putin carcinogen decat aflatoxinele (mucegaiuri).

Parabeni – xeno-estrogeni (pot duce la cancer de san). Sunt folositi uzual ca si conservanti in cosmetice, balsamuri, creme, spray-uri, antiperspirante.

PHB (polyhydroxybutyrate) – in deodorante. Ataca sistemul endocrin, duce la cancer de san. Ajunge prin vasele limfatice direct in tesutul mamar, ocolind filtrul ficatului. Reprezinta E-urile de la E210 la E219.

Fumatul – cancer de vezica urinara, esofag, leucemie, cancer de san, de cavitate orala, pancreas, laringe, rinichi. O singura tigara contine peste 700 de chimicale, din care despre 69 se stie concret ca sunt cancerigene.

Produsele de protectie solara – dezvolta cancer de san, mai ales componentii: 4 MBC, OMC, Pb-3. Dioxidul de titan care este continut de majoritatea acestor produse este toxic. EWG – Environmental Working Group – in anul 2014 a verificat 2000 de creme pentru protectie solara si peste 257 de branduri. 75% din acestea contineau chimicale toxice care cresc riscul de cancer.

Metalele grele si sarurile lor – produc cancer, dementa, boli cronice, inflamatie cronica a vaselor de sange, colesterol, arteroscleroza etc.: arsenic, beriliu (poluare industriala), nichel (disruptor endocrin), crom hexavalent (echipamente medicale), oxid de aluminiu, oxid de stibiu, cadmiu (fumat), mercur (plombe cu amalgam, poluare). Amalgamurile dentare contin si altele: paladiu, cobalt, nichel etc. Alte surse de metale grele: oalele de metal: otel, inox, cupru, aluminiu, fonta – elimina prin contactul cu acizii organici din alimente, prin gatire, nichel, crom, cobalt etc. Ar fi mai bine de folosit vasele din ceramica, lut (mat, fara smalt), yena.

Aluminiu – in antiperspirante, vaccinuri, foliile de aluminiu in care unii dintre noi gatesc si impacheteaza mancarea, tigaile si vasele de gatit din aluminiu (inclusiv cele cu teflon zgariat – aluminiul trece in mancare).

Mercur – timpul de injumatatire in corp este de 27 de ani. Mestecatul de guma pe plombele de amalgam elibereaza mercurul, care se depune cu preponderenta in creier, rinichi, oase, ficat, trece bariera placentara la fat, suprima comunicarea nervoasa.

Azbest – placute de frana, produse de ignifugare

POP – poluanti organici persistenti – se acumuleaza in mediu, sol, lantul alimentar, sunt concentrate in animalele marine. Un studiu australian facut in 1998 ne arata ca in probele de meconiu luate de la nou-nascuti 78% contin lindan (substanta cu care se trateaza covoarele, mochetele), 43% contin PCP (biocid, conservant pentru lemn, folosit si la stalpii de electricitate), 59% contin chlopyrifos (pesticid pentru culturi, animale, cladiri, insecte, viermi), 52% DDT (chiar daca e interzis de multi ani). In medie fiecare nou-nascut “contine” 3 pesticide.

Pesticidele produc leucemie, limfom non-Hodgkin, mielom multiplu, cancer de creier, de colon, prostata, rect, plamani, vezica urinara, melanom.

In prezent exista studii care demonstreaza legatura directa dintre expunerea prenatala la pesticide si cancerul in copilarie: leucemie, cancer de creier, limfom Hodgkin si non-Hodgkin, cancer de rinichi. Pesticidele sunt disruptori endocrini, care duc la infertilitate, numar mic de spermatozoizi, pubertate precoce, cancere hormonale (prostata, san, uter, ovare, testicole), inclusiv schimbarea raportului natural al sexului.

Mamografiile expun corpul la radiatii de 1000 de ori mai mari decat o radiografie. National Cancer Institute din SUA arata ca la femeile sub 35 de ani, mamografiile pot provoca 75 de cazuri de cancer de san pentru fiecare 15 cazuri identificate.

  

Aceste informatii acopera doar o mica parte din substantele existente si efectele lor. Cautati ingredientele din produsele pe care vreti sa le folositi si aici: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/.

In continuare voi incerca sa dau si unele remedii care pot ajuta organismul sa elimine sau sa gestioneze intrucatva aceste toxine omniprezente, pe langa limitarea expunerii.

Alimentatie:
- fructele, legumele, frunzele verzi – in special patrunjelul si coriandrul, iarba de grau.
- sucurile proaspete din fructe, legume, frunze
- cruciferele (varza de toate felurile, conopida, broccoli, gulie, kale, rucola, creson, ridiche, ridiche neagra) crude sau preparate termic, activeaza enzimele de detoxifiere
- toate frunzele verzi
- toate algele: spirulina, chlorellaDetoxifiant, algele dulse de Atlantic, nori, wakame etc.
- rozmarin, grapefruit, usturoi, ceapa, hrean, ghimbir, turmeric, mustar, polen crud, pectina din mar, condimente
- surse de omega 3 - seminte crude si uleiurile lor presate la rece: in, canepa, samburi de struguri, germeni de grau (sursa de ALA si vitamina E naturala), negrilica etc.
- etc.

Suplimente:
- ALA (acid alfa lipoic), Glutathion, NAC (n-acetil-cisteina), Regenerator, Detoxifiant, EDTA (mai ales pentru plumb, dar si nichel, cadmiu, crom, fier, platina, decalcifiere pereti ai arterelor), Vitamina E naturala capsule sau lichida, Vitamina C, Vitamina D3, Carbune activ, Betacaroten sau Vitamina A naturala, Boswellia, Bromelaina, CoQ10, Curcumin, Lycopen, Luteina, Indole 3 Carbinol, Quercetin, Resveratrol (Antioxivita), piperin, colostrum, glucani, aloe veraAstaxanthin, Reishi, Shiitake, Maitake, Ganoderma PVG, Cordyceps, L-arginina, BCAA, Seleniu organic, Siliciu organic, Zinc etc.

Obiceiuri benefice:

- Punerea in ordine a prioritatilor, refacerea legaturii dintre noi, natura si divinitate, sauna, sport si miscare, expunere la soare (nu neaparat in orele cu soare puternic), munca fizica, evitarea pe cat posibil a poluarii electro-magnetice (inchidere macar pe timpul noptii a wi-fi, telefon, calculator, televizor etc.), evitarea medicamentelor si a vaccinurilor, eliminarea sau reducerea mancarii procesate si semi-procesate, simplificarea igienei corporale si a casei si folosirea unor produse prietenoase cu corpul nostru, lant alimentar cat mai scurt (timp si distanta de la recoltare la farfurie) etc.

- Cu riscul de a ma repeta, e bine sa ne folosim de urmatoarele: anason stelat, scortisoara, cuisoare, sparanghel, afine (de preferat de padure) si celelalte fructe de padure, apio, telina, frunze de patrunjel, coriandru, kale, iarba de grau si alte frunze verzi, ridichi, usturoi, ceapa, caise, cirese – acestea distrug celulele virale, detoxifica, sunt antiinflamatorii, ajuta regenerarea neuronala. De asemenea: cimbru, oregano, fenicul, anason, lemn dulce, turmeric, ghimbir, roinita, uleiurile presate la rece de canepa, in, germeni de grau etc. – vezi lista cu alimente antiinflamatorii. Elimina alimentele inflamatorii. Exclus gluten (pot face exceptie tipurile de grau vechi – einkorn si spelta), faina rafinata, zahar, cafea, tutun, alcool, aditivi alimentari (coloranti, conservanti, monoglutamat etc.).
- Sauna. Cu 30 minute inainte de sauna se pot lua intern carbune activ, vitamina C, Detoxifiant – se poate face o limonada cu toate trei. Pentru sauna umeda, se sta la 85-90 de grade doua ture a cate 10 minute, dupa care se face dus rece atat cat se poate suporta. Daca e vorba de sauna cu infrarosii: 30-45 minute la 60-65 grade, transpiratia trebuie sa fie abundenta – se face dus rece dupa. S-a demonstrat ca sauna duce la cresterea toxinelor in sange de 300-400 de ori mai mult decat inainte de sauna, ceea ce inseamna o buna detoxifiere. Dusul rece activeaza mitocondriile – fabricile de energie ale organismului si detoxifica, intareste sistemul imunitar. Carbunele, Detoxifiantul, vitamina C au rolul de a neutraliza si ajuta eliminarea toxinellor eliberate de sauna in sange. Hidratarea este si ea esentiala, pentru a ajuta caile naturale ale organismului (piele, colon, rinichi) sa elimine deseurile.


Bibliografie:
https://www.thalidomidetrust.org/about-us/about-thalidomide/
https://www.anm.ro/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/comunicat%20EMA_%20INFORMA%C8%9AII%20despre%20NITROZAMINE%20pt%20DAPP_SEPT2019.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/post-authorisation/referral-procedures/nitrosamine-impurities#sartan-medicines-section
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/dioxins-and-their-effects-on-human-health
https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/dioxins/
https://www.epa.gov/dioxin
https://www.gov.uk/guidance/using-persistent-organic-pollutants-pops
https://www.epa.gov/international-cooperation/persistent-organic-pollutants-global-issue-global-response
https://www.boerenlandvogels.nl/sites/default/files/Final%20version%20of%20TAP%20review.pdf
S. Mostafalou, M. Abdollahi / Toxicology and Applied Pharmacology 268 (2013) 157–177
https://www.researchgate.net/publication/43147982_Environmental_Oestrogens_and_Breast_Cancer_Evidence_for_Combined_Involvement_of_Dietary_Household_and_Cosmetic_Xenoestrogens
https://www.livelongerfeelbetter.com/
https://academic.oup.com/jnci/article/101/3/205/947210?login=true
https://www.ucsfhealth.org/search?searchterms=mamography
https://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/
https://www.healthiq.com/blog/new-report-reveals-majority-sunscreens-may-harm-cyclists/
Mitochondrial Pathology, Cancer and Mora – Dr.Med.Dent.Gottfried Cornelissen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22099159/


Consultați medicul înainte de a lua orice decizie în materie de sănătate. Acest site nu ține loc de diagnostic, tratament pentru vreo boală, infirmitate sau stare fizică. Orice formă de auto-tratament sau program alternativ de sănătate trebuie să implice acceptarea unui anume nivel de risc de către persoana în cauză, iar cine nu dorește, nu e cazul să o facă. Persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale trebuie să le obțină de la un medic.
Punctele de vedere formulate, sugestiile şi trimiterile pe care le conţine acest site se întemeiază pe experienţa mea şi sunt destinate în exclusivitate studiului şi cercetării individuale. Remediile, dietele și celelalte informații prezente pe acest site se referă la sănătate şi la vitalitate, nu la boală. Sunt tehnician nutriționist, nu medic. Dacă doriţi să aplicaţi informaţiile cuprinse în acest site pe propria persoană, nu imi asum răspunderea pentru hotărârile pe care le veţi lua, pentru acţiunile pe care le veţi întreprinde sau pentru consecinţele care decurg din acestea. Asumaţi-vă răspunderea pentru propria persoană. Veţi fi mult mai fericiţi. Autoeducaţi-vă. Pentru binele și sănătatea noastră, trebuie să știm că degeaba tratăm simptomele bolilor, ci trebuie căutată și eliminată cauza. Nimeni pe lumea asta nu ne cunoaște corpul și sentimentele mai bine decât noi înșine, iar vindecarea pornește din interior, nu din exterior.
Oana Buciuman - tehnician nutriționist

 

Suport clienti 8-16, LUNI-VINERI

0770378465 comenzi@verdeata.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!