Lyme

Lyme
Lyme
(si co-infectii)

In prima parte am redat parerile, cercetarile, rezultatele la care au ajuns unii medici, cercetatori legat de boala Lyme.
In a doua parte incerc sa sintetizez solutiile.
Acest articol nu tine loc de tratament, va rog sa va informati singuri si sa trageti concluziile proprii. Nu imi asum raspunderea pentru nimeni, fiecare trebuie sa-si asume deciziile si vindecarea.
La bibliografie aveti link-uri pentru fiecare medic, cercetator in parte, va rog sa studiati.

Dr.Tom O`Bryan: “Lyme este o boala a stilului de viata, o acumulare de factori, borrelia fiind doar cireasa de pe tort.”
Boala Lyme este doar punctul de final, diagnosticul unui cumul de factori, unui mecanism inceput cu mult timp in urma, si nu ma refer la o muscatura de capusa, ci la o acumulare de toxine, pesticide, erbicide, metale grele etc.
Solutia incepe cu insanatosirea microbiomului intestinal.
Vezi: https://www.verdeata.com/blog/refacerea-intestinelor.html.

Dr. Tim Griswold vorbeste despre testele Western Blot si Elisa, folosite in diagnosticarea bolii lyme. Dezvaluie si explica de ce in 40-60% din cazuri aceste teste nu se pot lua in considerare. Cateva dintre argumente: procesele de separare a proteinelor si anticorpilor, folosirea unor detergenti pentru ruperea membranei celulare, extragerea proteinei prin electroforeza, cautarea unei proteine de o anumita marime (nu se stie pe ce baze a fost aleasa marimea respectiva), alegerea anticorpilor, incubare, contaminare etc.

Pentru cine iubeste testele si diagnosticele, ar mai fi metoda Sanger, testul de paternitate sau criminalistica, ce poate fi folosit pentru identificarea Lyme. Din pacate nu exista un standard, un etalon ca punct de referinta.
Se mai poate folosi serologia – din urina, sange, care functioneaza ca si un test de sarcina, dar nu sunt specifice, fiindca ele cauta anticorpii, nu proteina.

Dr. Elena Frid vorbeste despre instrumente in diagnosticare ca RMN, PET CT, unde cauta inflamatia creierului si modificari la nivelul inimii, fiindca semnalul celular se schimba in boala lyme.

Dr.Ashley Beckman intra in detaliile epigeneticii si legatura cu lyme – modul in care mediul exterior, alimentatia etc, ne influenteaza expresia genelor.

Dr. David Jockers – postul intermitent in Lyme, in functie de rezistenta la insulina. Recomanda 2-3 zile de post negru pentru cei care nu au probleme de rezistenta la insulina iar ca preventie, pentru cei sanatosi, postul intermitent ar trebui sa il tinem de 1-2 ori pe saptamana. Bolnavii cronici ar trebui sa tina post negru 2 zile pe saptamana, dar nu consecutiv. Stramosii nostri nu trebuiau sa posteasca intentionat, noi trebuie.
Cateva idei:
- otetul de mere, lamaia, lime cu apa activeaza acidul gastric si dilata caile biliare pentru o mai buna functionare a digestiei, Este echivalentul incalzirii motorului inainte de a pleca la drum. Se bea la trezire si cu 30 minute inainte de masa. Se poate indulci cu Detoxifiant – probiotic natural, sau Regenerator sau pur si simplu miere.
- Ghimbirul – 1-2 cm de radacina proaspata mestecata activeaza sistemul parasimpatic, se produce acid gastric si sustine functionarea optima a colecistului, pancreasului si a enzimelor.
- Fenicul sau rozmarin (daca nu-ti place ghimbirul) – nu sunt la fel de potente ca si ghimbirul, dar reduc gazele, sunt antimicrobiene pentru intestine.
- Anghinarea, ceapa, oregano, busuioc, coriandru – ajuta intreaga digestie inclusiv prin miros.
- Daca vrei sa mananci la 12, pe la 11:30 bea apa cu otet de mere, rozmarin si ghimbir. Fa-ti mancarea, miroase-o, mirosul porneste saliva, colecistul si acidul gastric.
- Hidratare buna intre mese
- Cei cu colecistul scos ar trebui sa aiba 3 mese pe zi mai mici si sa scada la 1-2 mese pe zi in timp. Trebuie curatat ficatul.
Postul activeaza autofagia (in celula) si mitofagia (in mitocondrie).

Dr. Kenneth Stoller – terapia hiperbarica sparge biofilmul creat de borrelia. Eritemul migrator poate sa apara doar in 17-20% din cazuri. Cei diagnosticati cu scleroza multipla pot de fapt sa aiba lyme sau infectie cu retrovirusi. Este posibil sa ai lyme cronic dar IgG sa fie normal, doar IgM sa fie marit.

Dr.Bob Naviaux – mitocondria este cheia. Drumul spre sanatate in viziunea lui are 5 faze:
1. Energie si drenaj
2. Suport pentru intestine si sistem imunitar, inclusiv deparazitare
3. Suport imunitar pentru intreg organismul
4. Detoxifiere sistemica
5. Suport imunitar in adancime
Comunicarea intre celule este conturbata de toate bolile cronice. Raman singure, deconectate. In cazul unui copil se schimba evolutia normala a organelor, in cazul unui adult scade performanta organelor.

Dr. Douglas Wallace este unul dintre cei mai importanti cercetatori in biologia mitocondriei. In oboseala cronica, mitocondriile nu functioneaza cum trebuie. Cauzele stricaciunilor mitocondriale: virusi, paraziti, medicamente, elemente radioactive, stresul oxidativ, fumat, alimentatie, alcool, alimente inflamatorii, deodorante, mucegai etc.

Dr.Darren Schmidt – mecanismul bolilor cronice, inclusiv lyme, in legatura cu acidoza lactica si mitocondrie.

Kris Newby, producatorul filmului “Under Our Skin” si autor al cartii “Bitten. The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons”, aduce putina lumina asupra bolii lyme si nu numai. Despre cazurile tot mai multe de lyme din 1968 intr-un interviu cu dr.Willy Burgdorfer, cel care a descoperit bacteria borrelia burgdorferi:
Reporter: “Acest focar de boala lyme este ciudat. A avut acest lucru de a face cu organismul cu care faceati experimente pe căpușe în anii 50?”
Dr. Burgdorfer:         “Da.”
                                    “Am descoperit si alte genuri de bacterii rickettsia in aproape toti pacientii cu lyme din Connecticut. Si cred ca la baza sta o cercetare de arme biologice care a mers prost.”

Dr. Charles Ray Jones. In 1980 guvernul SUA a fost de acord ca organizatiile guvernamentale si universitatile sa poata patenta si sa profite in urma organismelor vii. In 1981 s-a descoperit boala Lyme. Descoperirile sunt patentate si nu se expun publicului.

Dr. Alan B McDonald - borrelia s-a gasit in creierele pacientilor de Alzheimer in 7 din 10 cazuri. Bolnavii de scleroza multipla, scleroza laterala, Parkinson ies toti pozitivi la borrelia. Cauza bolii Lou Gehrig, Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla este posibil sa fie lyme.

Dr. Lawrence Zemel – “tratarea luni si luni la rand este o supozitie, nu e bazata pe date.”

Dr. Jonathan Landsman – bolnavii de lyme are trebui sa se concentreze pe terenul bilogic si pe sistemul imunitar, nu pe boala in sine. Sunt esentiale vindecarea infectiilor cronice din gura (limba alba, gingii sangerande etc.), detoxifierea: antioxidanti (mancare organica, fara zahar, suplimente pentru bolile cronice, deficienta de nutrienti, vitamina C, seleniu, zinc, D, hidratare etc.), miscare si sport etc.

Dr. Randy Michaux – Lyme se poate lua de la orice creatura care suge sange (capuse, tantari, paianjeni, purici etc.). Conteaza sistemul imunitar, terenul biologic, cum functioneaza celulele si mitocondriile, care la randul lor depind de toxicitate, traume, vaccinuri, emotii etc. Esti gazda pentru bacteriile acestea fiindca n-ai teren biologic bun.
Factori care se aseaza strat cu strat: ficat incarcat, paraziti, toxicitate si metale grele, virusi, emotii, constipatie (mai nou de la nastere) care recicleaza toxinele, incarcand ficatul, sistemul limfatic si intestinele. Doar dupa ce se regleaza scaunul se face deparazitare.
Schimbarea de mentalitate: prin identificarea cu boala ne sabotam singuri abilitatea de a ne autovindeca si de a prospera. Toti bolnavii cronici isi pierd speranta si simt rusine si vina. Cu cat mai mult ne indepartam de scopul vietii, cu atat mai mari sunt consecintele. Este posibil sa nu ai timp sa virezi inapoi.

Dr. Greg Lee – inhalatii sau pastile cu hidrogen. Cand hidrogenul intalneste radicali liberi si alti compusi inflamatori, le schimba chimia si devin neinflamatori. In Lyme pe sistem nervos dar si in artrita reumatoida, durerile pot sa scada cu 30-40%. La cei cu Lyme viral sau infectii parazitice nu se vad rezultate immediate, in schimb cei cu inflamatii au rezultate imediate. De precizat ca aceasta terapie nu vindeca, ci se adreseaza simptomelor.
Uleiuri esentiale pentru lyme:
- Antimicrobiene: scortisoara, cuisoare, oregano.
- Pentru dureri: menta, busuioc, peppermint
- Antiinflamatorii: lavanda, turmeric, vetiver (si pentru bartonella), portocala, grapefruit, tamaie (neurologic, cognitiv)
Majoritatea pacientilor cu Lyme sufera de hipercoagulare, caz in care este buna serrapeptasa pentru fluidificarea sangelui.
Pentru paralizarea protozoarelor, parazitilor, bacteriilor se mai poate folosi micro-curentul, la frecvente specifice.

Dr. Richard Horowitz – capusele contin acum multiple co-infectii. De exemplu, borrelia miyamotoi este un organism similar lyme, dar testele “normale” nu o identifica. In America sunt identificate peste 1 milion de cazuri noi pe an de Lyme, doar cca 500.000 fiind infectii cu borrelia burgdoferi. Un studiu din 2019 ne arata ca 5% din populatia SUA sufera de sindromul oboselii cronice si fibromialgie, ca 18 milioane de oameni au oboseala cronica, dureri, probleme de memorie, dezechilibre ale somnului, probleme de presiune a sangelui – toate acestea fiind simptome ale lyme cronic. 23 milioane de americani sufera de boli autoimune. Lyme poate produce fenomene autoimune si sa mimeze scleroza multipla, artrita reumatoida etc. 46 milioane de americani sunt incadrati la dementa preclinica, indreptandu-se vertiginos spre Alzheimer. In analizele bolnavilor de Alzheimer s-au gasit borrelia, helicobacter, chlamidia, virusi, herpes, pesticide. Lyme creeaza infalmatie si face ca toate aceste boli sa fie mai devastatoare. Cel putin 1 din 2 americani sufera de o boala cronica, mai recent chiar 60%.
Suplimente care ajuta: glutahion – foarte bun chelator de metale si pentru ceata mentala, NAC, ALA, turmeric, extract din seminte de broccoli si alte crucifere, resveratrol, stevia, oregano, argila, carbune activ, colina etc.

Lloyd Burrel – economist – impactul campurilor electromagnetice asupra bolilor cronice. Detoxifierea trebuie sa se adreseze si acestei parti a vietii noastre, atat cat este posibil. Azi suntem supusi la 1 quintilion (1 cu 18 zerouri dupa el) mai multa radiatie decat e normal. Studiile arata ca esista corelatie intre radiatiile electromagnetice si bolile cronice.

Dr, Martin Pall – profesor emerit la Universitatea Washington State, intr-un studiu din 2017 arata ca in cateva secunde de la expunere la WI-FI exista impact asupra ionilor de calciu, celulele sunt invadate de milioane de ioni de calciu pe secunda, ceea ce provoaca daune membranei celulare, AND-ului, mitocondriei, proteinelor. Calciul intracelular este legat de cancer, boli cronice, inflamatie, apoptoza, imbatranire celulara.
EMF (campurile electromagnetice) - radiatie ionizanta – scad limfocitele, anticorpii, limfocitele T, melatonina, celulele rosii (anemie), “ajuta” microbii sa fie mai agresivi. 

Dr.Ross Sandy ne spune ca celulele isi soptesc intre ele prin comunicatie electromagnetica.
Ganditi-va ce inseamna pentru celulele noastre “supa” de radiatie artificiala in care traim zilnic.

Dr. Magda Havas propune sa tinem la distanta de corp aparatele (in special telefoanele). Si cativa milimetri mai departe scad exponential expunerea. Programul national de Toxicologie (SUA) care a costat 13 miliarde de dolari, arata dovada clara a cauzalitatii cancerului.

Dr.Jaban Moore – Lyme, PANS (Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome), PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections). Cauze posibile: deficienta de nutrienti, parinti mai bolnavi, mediu mai bolnav. Insanatosirea depinde de drenaj si detoxifierea limfei, colonului, ficatului etc. ceea ce poate sa dureze si 1-2 ani. 90% din copiii care fac detoxifiere au simptome mai usoare sau mai pronuntate: dureri de cap si de burta, usoare ameteli etc.

Dr. Nicola Ducharme – lyme si functionarea creierului, partea neuropsihiatrica si cognitiva. La pacientii cu lyme, ceata mentala indica infectie cu babesia (concentrare, insomnii, anxietate) si bartonella (anxietate, agresivitate). Infectiile se localizeaza in sistemul nervos central. Infectia cu borrelia duce la simptome fizice din categoria dureri, amorteli articulatii, maini, picioare, ceata mentala. Simptomele care se axeaza pe psiho-emotional indica mai mult spre co-infectii.
Posibile solutii: dieta – fara gluten, eliminarea alergenilor, fara zahar, hrana antiinflamatorie; daca se consuma antibiotice, acestea trebuie sa fie de felul celor care trec bariera encefalica, forma de penicilina injectabila; ulei presat la rece de in, detoxifiere, echilibrare candida si eliminare mucegaiuri, deparazitare, echilibrare suprarenale si tiroida, glutathion pentru creier si ficat, B12, Acetyl-l-carnitin, ciuperca coama leului, gotu cola, ginkgo, vinca minor.
Este de investigat si legatura intre sindromul colonului iritabil si lyme, ultima poate fi cauza. Simptomele sunt constipatie, diaree, anemie, scaderi si cresteri in greutate, balonare, sindromul berariei proprii (fermentatie intestinala), sindromul picioarelor nelinistite, endometrioza etc.

Jeff Griswold, PSM – cercetator – pentru lyme sunt necesare polizaharide si polielectroliti. Planta este compusa din 45% carbon, 45% oxigen, 6,6% hidrogen si 3,4% minerale (aproape toate mineralele din tabelul periodic). Omul are exact aceeasi constituenti, cu aceleasi proportii.
Plantele le putem manca crude, preparate termic, pulbere uscata. Varianta cruda ne ofera cea mai buna sursa de energie posibila. Cu cat distrugi termic planta, cu atat zaharurile se deterioreaza. Noi avem nevoie de carbon bioactiv. O vaca atunci cand paste mananca C6, H12, O6 (consituentii plantei) si defecheaza tot C6, H12, O6. Cu toate astea vaca nu va manca balega. Diferenta dintre iarba si balega este carbonul bioactiv, care ne ofera energie.
Cu cat elimini apa din plante, cu atat scade energia si carbonul bioactiv.
Alimente benefice: mere, morcovi, ridichi, shiilajit, cartofi, sfecla si alte radacinoase, legume organice (contin acid fulvic) etc.

Dr. Todd Watts – legatura dintre lyme si VEB (virusul Epstein Barr), CMV (citomegalovirus), herpes etc. Boala Lyme este una de disfunctie a sistemului imunitar si necesita enzime pentru detoxifiere, sustinere mitocondriala, deparazitare (parazitii pot iesi pe nas, urina, fecale, piele etc.)

Solutii posibile

- Eliminarea pe cat posibil a surselor de poluare a aerului, apei, alimentelor, mucegaiurilor, gestionarea emotiilor si a stresului, eliminarea/reducerea radiatiilor electromagnetice.
- Schimbarea obiceiurilor alimentare spre dieta I sau dieta II, folosirea hranei antiinflamatorii, excluderea zaharului, glutenului, alimentelor procesate, rafinate.
- Sport, miscare pe cat posibil.
- Hidratare, minim 500 ml de suc proaspat de frunze verzi, legume si fructe.
- Antibacteriene, antioxidanti, antiinflamatorii, antivirale naturale: vitamina C, oregano, propolis, turmeric si curcumin, ashwagandha, argint coloidal, extract din samburi de grapefruit (Citrosol sau Grapefruit Seed Extract), Biostem, seleniu organic, zinc, vitamina E naturala, resveratrol (Antioxivita), chaga, Neuro Optimizer, lecitina pulbere (din floarea-soarelui), magneziu, l-lysine, radacina de lemn dulce, iod natural, ciupercile chinezesti (Ganoderma PVG, maitake, shiitake, reishi, coama leului, ciuperca lui Dumnezeu etc.), astragalus, cordyceps, ALA, acetyl-l-carnitine, roinita, trifoi rosu, anason stelat, vitamina D, Q10, omega 3-6 (ulei de in, dovleac, negrilica, germeni de grau, seminte de struguri, canepa, floarea-soarelui etc presate la rece), Epigenic pro etc..
- In distrugerea celulelor virale (pe langa cele de mai sus), detoxifiere si reparare la nivel de creier sunt benefice: anasonul stelat, sparanghel, afine (de padure de preferat), telina, apio, ridichi, scortisoara, usturoi, caise, ceapa, ghimbir, turmeric etc.
- Rezolvarea constipatiei, mai ales prin alimentatie (dieta I sau II), Detoxifiant si Regenerator, vitamina C.
- Deparazitare – doar dupa ce tranzitul este normal, zilnic.
- Detoxifiere de pesticide, erbicide si alti poluatori (vezi: https://www.verdeata.com/blog/toxine-boli-si-cancer.html ), metale grele: Detoxifiant, Regenerator, vitamina C, carbune activ, alge marine, argila, NAC, vitamina E naturala cps, vitamina E naturala lichida, Glutathion, EDTA, coriandru, iarba de grau, oxigen lichid, astaxanthin (reface mitocondria si creierul uman).
- Sauna si dusuri reci
- Post intermitent si negru (doar cu apa)
- Protocolul dr.Klenner pentru scleroza multipla include: B1, B3, B2, B6, B5, lecitina, vitaminele A, E, oxid de magneziu, fier, acid folic, ulei din seminte de floarea-soarelui, colina (Neuro Optimizer si lecitina), calciu, ulei de in presat la rece, BCAA – aminoacizi. Dozele sunt cu totul altele decat cele care se recomanda in mod normal.


Bibliografie:
- Dr.Tom O`Bryan
o https://lyme360.com/how-to-heal-and-prevent-disease-with-dr-tom-obryan/
o https://lymedisease.org.au/book-review-the-autoimmune-fix/
- Dr. Tim Griswold
o https://microbeformulas.com/blogs/mito-interviews/384528725
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24968274/
- Dr. Elena Frid
o https://lymeconnection.org/support_and_resources/meet_the_lyme_disease_experts.html/title/dr-elena-frid-autoimmune-disorders-and-infectious-processes
o https://www.ledamedical.com/single-post/2017/06/20/dr-elena-frid-talks-about-treatments-autoimmune-encephalitis-and-healing-from-lyme-diseas
- Dr.Ashley Beckman
o https://www.youtube.com/watch?v=2kPBAODnz88
o https://drashley.com/
- Dr.David Jockers
o https://drjockers.com/lyme-disease/
- Dr.Kenneth Stoller
o http://stollerhbot.com/
- Dr.Bob Naviaux
o https://naviauxlab.ucsd.edu/science-item/lyme-disease/
- Dr. Douglas Wallace
o https://www.youtube.com/watch?v=E2r3s19jTgc
o https://cmem.research.chop.edu/index.php/cmem-bers/1-wallace-douglas
- Dr.Darren Schmidt
o https://www.youtube.com/playlist?list=PLLNvew6525LGCqTV2HE1BkBl065LchOIM
o https://rydocs.com/dr-darren-schmidt-dc/discussions/93/
- Kris Newby
o https://www.krisnewby.com/media/on-the-link-between-lyme-disease-and-bioweapons-kris-newby-explores-the-murky-history-of-government-experiments-with-bug-borne-illness
o https://www.lymedisease.org/members/lyme-times/2019-summer-features/lyme-disease-biological-weapon/
o https://underourskin.com/film
o https://underourskin.com/#home-store
- Dr. Charles Ray Jones
o https://www.lymedisease.org/charles-ray-jones-turns-90/
- Dr. Alan B McDonald
o https://alzheimerborreliosis.net/
- Dr. Lawrence Zemel
o https://www.youtube.com/watch?v=maoxYEEHECo
o https://www.researchgate.net/profile/Lawrence-Zemel
- Dr. Jonathan Landsman
o https://www.youtube.com/watch?v=Rlm9QQB12Og
o https://www.naturalhealth365.com/
- Dr. Randy Michaux
o https://d2taktuuo4oqx.cloudfront.net/2019/vir19/transcripts/Randy_Michaux.pdf
o https://www.facebook.com/DrRandyM/
- Dr. Greg Lee
o https://goodbyelyme.com/about-greg-lee/
- Dr. Richard Horowitz
o https://www.bayarealyme.org/our-research/our-scientists/richard-horowitz-md/
- Lloyd Burrel
o https://www.youtube.com/watch?v=giXxkj8k518
o https://www.electricsense.com/
- Dr. Martin Pall
o https://www.radiationresearch.org/research/electromagnetic-hypersensitivity/electromagnetic-hypersensitivity/
o https://stopsmartmeters.com.au/2019/03/22/emeritus-professor-martin-pall-slams-arpansa-response/
- Dr. Magda Havas
o https://magdahavas.com/
- Dr. Jaban Moore
o https://drjabanmoore.com/
o https://drjabanmoore.com/pans-pandas
- Dr. Nicola Ducharme
o https://drnicoladucharme.com/
- Jeff Griswold
o https://microbeformulas.com/blogs/mito-interviews
o https://7day.healthmeans.com/mit21/
- Dr. Todd Watts
o https://www.drtoddwatts.com/
- Dr. Jay Davidson
o https://7day.healthmeans.com/lyme20/
- https://www.libristo.ro/ro/carte/dr-klenner-s-multiple-sclerosis-protocol_28716621?utm_source=google&utm_medium=surfaces&utm_campaign=shopping+feed&utm_content=free+google+shopping+clicks+300-600k&gclid=Cj0KCQjw-JyUBhCuARIsANUqQ_I6AxTWZIk57Xmb_PCrABI2TUKgo9f3dRmEGK6kerdnn5i_nBPqeZMaAqGWEALw_wcB


Consultați medicul înainte de a lua orice decizie în materie de sănătate. Acest site nu ține loc de diagnostic, tratament pentru vreo boală, infirmitate sau stare fizică. Orice formă de auto-tratament sau program alternativ de sănătate trebuie să implice acceptarea unui anume nivel de risc de către persoana în cauză, iar cine nu dorește, nu e cazul să o facă. Persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale trebuie să le obțină de la un medic.
Punctele de vedere formulate, sugestiile şi trimiterile pe care le conţine acest site se întemeiază pe experienţa mea şi sunt destinate în exclusivitate studiului şi cercetării individuale. Remediile, dietele și celelalte informații prezente pe acest site se referă la sănătate şi la vitalitate, nu la boală. Sunt tehnician nutriționist, nu medic. Dacă doriţi să aplicaţi informaţiile cuprinse în acest site pe propria persoană, nu imi asum răspunderea pentru hotărârile pe care le veţi lua, pentru acţiunile pe care le veţi întreprinde sau pentru consecinţele care decurg din acestea. Asumaţi-vă răspunderea pentru propria persoană. Veţi fi mult mai fericiţi. Autoeducaţi-vă. Pentru binele și sănătatea noastră, trebuie să știm că degeaba tratăm simptomele bolilor, ci trebuie căutată și eliminată cauza. Nimeni pe lumea asta nu ne cunoaște corpul și sentimentele mai bine decât noi înșine, iar vindecarea pornește din interior, nu din exterior.


Oana Buciuman - tehnician nutriționist






 

Suport clienti 8-16, LUNI-VINERI

0770378465 comenzi@verdeata.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!